L’origen de la vida: Una narració científica inacabada

El nou número de 'Mètode' convida a reflexionar sobre aquesta eterna qüestió des d’un punt de vista multidisciplinari

NOU-NUMERO-87

«Què és la vida? Com han aparegut els éssers vius que ens envolten?» Aquestes són les dues preguntes que enceten el nou número de la revista Mètode, batejat amb el nom  «L’origen de la vida». El número 87 de la revista aborda en profunditat aquesta qüestió en un monogràfic coordinat per Juli Peretó, investigador i professor de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València, i  per Antonio Lazcano, catedràtic d’origen de la vida a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. «L’objectiu final no és saber exactament com es va originar la vida –un fet històric irreproduïble- sinó traçar una narrativa coherent amb totes les dades i informacions disponibles», expliquen. I el més important, titllen aquesta tasca intel·lectual d’estar inconclusa.

Al número monogràfic de «L’origen de la vida» col·laboren professors i investigadors destacats, com Arturo Becerra, Álvaro Moreno, Kepa Ruiz-Mirazo, Sandra Pizzarello, Athena Coutenis i Jeffrez L. Bada, que teixeixen un relat de reflexió entorn a la qüestió principal del monogràfic des d’un punt de vista multidisciplinari. El monogràfic també compta amb una entrevista a John Sutherland, investigador del Laboratori de Biologia Molecular al Medical Research Council, que explora els orígens de la vida des de la seua perspectiva. Pel que fa a les il·lustracions, han sigut realitzades per l’artista Rebeca Plana, que a través de la sèrie «L’origen de la vida» dibuixa unes imatges que colpeixen la nostra mirada i que , tal com explica Carlos Delgado, el comissari de l’exposició, «plantegen una afirmació de la pintura que reconceptualitza semànticament l’objecte quotidià que serveix com a suport».

El número 87 de Mètode es completa amb un article sobre la relació entre la ciència i les sèries de televisió, de la mà de Toni Pou, i una entrevista a David Saltzberg, assessor de la sèrie més popular sobre ciència: The Big Bang Theory. A més, també s’aborden altres temes d’actualitat com són les causes i els efectes del canvi climàtic i la flora del territori valencià per part d’investigadors com Emili Laguna, Pedro Pablo Ferrer Gallego i Josep Calbó.

© Mètode 2015.

© Mètode 2015