Re… cicla i reutilitza, per a reduir

119-89 reciclatge

Vivim en una època, cultura i civilització en què el reciclatge és un valor educatiu per a la nostra societat, un valor afegit als comportaments quotidians i que han de potenciar tots els sectors educatius com un referent de pauta vital per al futur.

El mot reciclar vol dir donar una nova vida, ja siga amb una forma nova o amb un nou ús. Com que és present en totes les nostres activitats, aquesta vegada us proposem una manera de donar un nou ús a les ampolles de plàstic que hem utilitzat i aprofitar per fer una mena de jardí culinari per als nostres menjars. Així, al mateix temps gaudirem de la jardineria i de la cuina.

Tot seguit us oferim unes dades per a conèixer la importància del reciclatge per a la sostenibilitat de les ciutats: Quins beneficis ens aporta el reciclatge? Hem buscat les dades que presenta Ecoembes i, en el cas del plàstic i envasos com llaunes i brics, les dades del 2014 són molt suggeridores i sorprenents. Segons aquest informe, en l’àmbit estatal hi ha un total de 357.486 contenidors grocs. Això vol dir que tenim un contenidor per cada 130 habitants. El material arriba a 95 plantes de selecció, que acabaran reciclant el 61,4 % dels envasos de plàstic de l’Estat. Una xifra molt alta, si tenim en compte que l’objectiu de la directiva europea és del 22,5 % del total d’envasos de plàstic, llaunes i brics. L’informe també diu que cada any es reciclen, per habitant, 12,3 kg d’envasos de plàstic, envasos metàl·lics i brics.

Un valor afegit a aquesta manera de fer les coses és la repercussió que té en la qualitat i sostenibilitat de les nostres ciutats. En primer lloc hi ha una reducció d’emissions de CO2, un total d’1,2 milions de tones que no s’emetran a l’atmosfera en el procés de fabricació de materials. És com si retiràrem de la circulació el 25 % dels cotxes censats a Madrid. Seguint amb comparacions, aquest reciclatge representa un estalvi d’energia de 3 milions de MWh, equivalent al funcio­nament del 31% dels smartphones que hi ha a l’Estat espanyol. A més, també s’estalvien 24,5 milions de m3 d’aigua, quantitat que es correspondria amb el consum anual d’una ciutat de 438.000 habitants. Com veieu, reciclar és un petit gest amb grans repercussions per al planeta.

Activitat: Jardí d’aromàtiques en ampolles reciclades

Materials

—Ampolles de plàstic d’1,5 l

—Cúter o ganivet, tisores i punxó

—Cinta aïllant de colors

—Fil de cotó gros o llana

—Terra de plantar

—Plantes aromàtiques

Procediment

En una ampolla de plàstic fem una petita incisió amb el cúter a l’altura on s’estreny, en cas que així siga. Si no, teniu indicat en el dibuix de la pàgina següent l’altura aproximada de la incisió perquè encaixen les dues parts, l’una dins de l’altra. Calculeu fer el tall a uns 15 cm del tap.

119b-89Després fem forats en forma de triangle en la part superior. És fàcil fer-ho escalfant la punta d’un punxó, amb cura de no cremar-se, o amb unes tisores. Aquests forats evitaran que s’embasse l’aigua quan reguem.

Amb les tisores rasem les vores tallades i, a continuació, les recobrim amb cinta aïllant. D’aquesta manera donem color als testos, al mateix temps que protegim la vora per no fer-nos mal. Escollirem tants colors de cinta com plantes diferents tinguem, així les podrem identificar.

Fem també un forat al tap de la mateixa mida que el fil de cotó. Aquest fil servirà per a regar les plantes, ja que pujarà l’aigua des del dipòsit –la part baixa de l’ampolla– fins la terra. Així, col·loquem el fil de manera que toque la part inferior de l’ampolla i que després vaja per tota la zona on hi ha terra, fins la part superior, per assegurar-nos que l’aigua arriba a la part de dalt. Una vegada col·locat el fil de cotó comencem a omplir de terra el recipient i hi posem la planta.

Hem d’utilitzar un bon substrat, porós i amb bona estructura, ja que això evitarà la majoria de problemes que poden patir les plantes. Us recomanem que en compreu un de qualitat o que el fabriqueu vosaltres mateixos. Podem fer-ho barrejant diversos components, tenint en compte que les plantes en test necessiten més nutrients i millors substrats que a terra. En totes les barreges hi haurà un element que aportarà les propietats de porositat i estructura i un altre que donarà els nutrients necessaris. Una barreja que us recomanem és un 60 % de fibra de coco i un 40 % d’humus de cuc. Aquesta, però, és només una de tantes opcions.

Finalment posem les plantes aromàtiques elegides, les que més ens agraden i utilitzem a la cuina. Cal aficionar-se a usar-les, ja que són bones per a la salut i ajuden a reduir la quantitat de sal que afegim al menjar. És fàcil aconseguir, en qualsevol època de l’any, una planta aromàtica que puguem utilitzar per al nostre jardí d’aromes.

Vegeu aquesta activitat en vídeo a Mètode TV.

© Mètode 2016 - 89. Els secrets del cervell - Primavera 2016

El Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València el componen Mª José Carrau, Pepa Rey i Olga Ibáñez.