Per què molts humans continuem prenent llet després del deslletament?

Pregunta enviada per ELENA SOLVES (València). JORDI DE MANUEL respon:

La llet és un aliment extraordinari, conté gairebé tots els nutrients per viure i créixer, però després del deslletament els mamífers perden la capacitat de digerir-la. Molts humans, en canvi, podem continuar prenent llet sense problemes durant tota la vida. Això és perquè al nostre intestí persisteix la capacitat de secretar lactasa, un enzim que hidrolitza la lactosa (un glúcid de la llet). Els humans que no secreten l’enzim són intolerants a la llet i a qualsevol aliment que contingui lactosa (però poden menjar iogurt –fet amb llet– perquè els bacteris que la fermenten tenen la lactasa que els falta als intolerants a la lactosa).

La capacitat de continuar digerint la llet es va originar a l’espècie humana fa pocs milers anys, ara se sap que en poblacions nord-africanes ramaderes. Els humans que posseïen per atzar una mutació capaç de fer persistir la lactasa, sobrevivien amb més eficàcia que els que no podien digerir la llet després del deslletament. El flux gènic va estendre la mutació a altres indrets. La coevolució dels humans amb les vaques lleteres només va ser una qüestió de temps, sobretot a les latituds altes,  amb menys insolació, on la llet també és un avantatge com a font de vitamina D. Actualment només una de cada tres persones del món som mutants amb persistència de la lactasa un bon exemple de selecció natural a l’espècie humana.

Més informació:

Beja-Pereira, A. et al., 2003. «Gene-culture coevolution between cattle milk protein genes and human lactase genes». Nature Genetics.
Curry, A., 2013. «Archaeology: The milk revolution». Nature.

 

Jordi de Manuel. Escriptor i biòleg.

© Mètode 2015