Ciències forenses i memòria històrica a Espanya

L’evolució de la resistència a antibiòtics en els bacteris

RESISTÈNCIA ALS ANTIBIÒTICS

Ada Yonath

Conversem sobre ribosomes, bacteris i fàrmacs amb la premi Nobel de Química de 2009

La producció antropogènica d'antibiòtics ha provocat una malaltia dels ecosistemes microbians de dimensió planetària, i ha portat a la intractabilitat d'infeccions.

LA CIÈNCIA A TAULA

Mètode recull els articles publicats en la secció «La ciència a taula»

Quines coses té el progrés, que ha fet que l’elixir de l’eterna joventut que amb tant d’afany van buscar els alquimistes es venga avui en còmodes bossetes. Així és el te.

L'alga Agar i altres gelificants ofereixen un ventall de textures molt sugerents per a la gastronomia, un mètode de preparació descobert per un hostaler japonès durant una gelada l’any 1658.

NOU NÚMERO DE MÈTODE

El quart volum de 2019 explora la cruïlla entre biodiversitat i evolució

NOTÍCIES

gastronomia i ciència Fernando Sapiña

L'Octubre Centre de Cultura Contemporània es va omplir dimecres passat per acollir la presentació de La ciència a taula, el llibre amb què Mètode ha recuperat els articles del químic i divulgador.
cop25 emergència climàtica

Des del 2 fins al 13 de desembre, la Cimera del Clima té lloc a Madrid. En Mètode oferim una selecció d'articles publicats sobre canvi climàtic i les seues implicacions socials, econòmiques i ambientals.
VIH i mitjans

Informar sobre el VIH de manera rigorosa i sense recórrer a tòpics estigmatitzadors continua entre els reptes per als mitjans de comunicació.

Roberto García Roa ha guanyat el concurs de fotografia anual de la British Ecological Society Capturing Ecology. García Roa serà nou col·laborador de Mètode amb la seua pròpia secció a partir del número 103.

25 ANYS DE MÈTODE

Els temes plantejats a la monografia Abelles de mel (primavera de 2002) segueixen vigents: alguns dels problemes que s’albiraven fins i tot s’han aguditzat.
1
Salvador Andrés i Santonja

Salvador Andrés i Santonja és apicultor i l’encarregat del Dipòsit Municipal d’Abelles d’Alcoi, iniciativa que té com a objectiu recuperar els eixams que entren en la ciutat.

1

Estudis recents estimen que entre un 30-40% de la producció agrícola depèn de la pol·linització entomòfila i assenyalen el seu rol fonamental en la conservació de la vegetació autòctona.
1

L'interés pels productes del rusc d'abelles com la mel, el pol·leo, la gelea reial o el pròpoli o s'ha incrementat a causa dels efectes possitius sobre la salut humana.

1

S’entén per flora apícola el conjunt d’espècies vegetals, silvestres o conreades, capaces d’atraure les abelles, les quals n’obtenen el seu aliment.
1

L’abella de mel més coneguda, Apis Mellifera L., s’ha extés arreu del món, primer de forma natural i, després, gràcies a l’assistència humana. Aquesta col·laboració va originar l’apicultura.
1

MÈTODE TV