Per què canten les balenes?

mare i cria beluga

Allò que ens semblen «melodies» submarines són en realitat el conjunt de sons que formen la comunicació de les balenes i altres cetacis com els dofins, les belugues, les orques o els catxalots. Algunes espècies de balenes com les iubartes, també conegudes com a balenes amb gepa, utilitzen sons per a comunicar-se, orientar-se i caçar que s’assemblen molt a cants humans. Per aquesta raó els sons de molts cetacis es coneixen amb aquest nom, cants.

Tots els cetacis, balenes i dofins, són molt dependents d’aquesta comunicació acústica, ja que altres sentits com ara l’olfacte o la visió –molt utilitzats per mamífers terrestres– es veuen reduïts per a ells en un medi aquàtic. Per això són animals intensament vocals i tenen el sentit de l’oïda molt evolucionat. A més, sabies que els sons que produeixen algunes balenes poden viatjar fins a 3.000 km de distància a través de l’oceà?

Respon Paola Muñoz, biòloga de l’Oceanogràfic i membre de l’equip de cuidadors de belugues i d’altres mamífers marins del centre.

Pregunta enviada per Nuria Carrasco.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on els lectors envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que rebem fins al 15 de juny* sortejarem un lot de publicacions de Mètode.

*  El sorteig es pot ajornar a causa de l'actual crisi sanitària.

© Mètode 2020