Per què els caragols surten quan plou?

Caragol - Snail

Els caragols i les bavoses ixen quan plou perquè necessiten un alt grau d’humitat per a dur a terme algunes activitats fisiològiques importants, com l’alimentació i la reproducció. A més, fan xicotets forats a terra per a depositar els seus ous, tasca que es complica amb un sòl dur i sec.

Encara que la pluja és molt important per a les tasques mencionades, els caragols i les bavoses poden sobreviure en situacions climatològiques molt adverses. Quan viuen en climes secs o molt secs, aprofiten la humitat d’algun dia ennuvolat o de la nit, quan hi ha rosada. D’aquesta manera, poden realitzar les activitats, sempre prop del lloc on es troben amagats.

Tot i que la pluja i l’aparició de caragols es relacionen directament, normalment aquests no ixen durant el temps que plou, sinó després, ja que sota la pluja tant les gotes d’aigua com el granís podrien matar-los en impactar contra els seus cossos.

 

Pregunta enviada per Zahara Méndez (Alemanya).

Respon Alberto Martínez Ortí, professor de Parasitologia de la Universitat de València. Edició de la resposta: Marta Gutiérrez.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que publiquem sortejarem un lot de publicacions de Mètode al final de cada trimestre.

© Mètode 2022
Professor de Parasitologia a la Universitat de València.