Per què hi ha persones que tenen un iris de cada color o un tros d’iris diferent?

iris diferent color

Un cas d’heterocromia parcial. /  Foto: Xavier Nájera CC BY-SA

Respon MARÍA VIOLETA GÓMEZ VICENTE:

Fins que els humans no complim dos anys, el color dels nostres ulls no és definitiu. Per tant, el color de l’iris pot mutar de diferents formes. Una d’elles respon a aquest fenomen tan peculiar que es denomina heterocromia parcial o total –en funció de si la diferència de color es dona a tot l’iris o només en una zona determinada– i pot ser una condició congènita o adquirida.

Quan aquesta anomalia és congènita pot ser benigna, de forma que l’individu compta amb una visió normal i el color de l’iris es converteix en una mera característica estètica com el color dels cabells o el to de la pell. No obstant això, en altres casos l’heterocromia s’associa a algunes malalties com ara la neurofibromatosi, la síndrome de Waardenburg o la síndrome de ClaudeBernardHorner.

Si l’heterocromia és adquirida, significa que el color de l’iris ha canviat un cop l’individu ja comptava amb el color de l’iris format. En aquest cas, els factors que generen aquest procés solen ser conseqüència d’afeccions com el glaucoma, la presència d’un melanoma o una hemorràgia en la zona ocular produïda per un colp o altre accident. Açò no significa que tota heterocromia adquirida estiga vinculada a un problema de salut. Aquesta anomalia pot ser provocada també per l’acumulació de dipòsits de ferro a l’iris que canvien el seu to i no tenen per què ser perjudicials per al subjecte.

En tot cas, siga congènita o adquirida, es recomana que si es presenta heterocromia s’acudisca al metge per a descartar qualsevol condició perillosa per a la salut de l’individu.

María Violeta Gómez Vicente és doctora en Bioquímica i professora a la Universitat d’Alacant en el departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on els lectors envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que rebem fins al 20 de març sortejarem un lot de publicacions de Mètode.

© Mètode 2020