En un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de València i la d’Alacant sobre les nits tropicals en la costa mediterrània peninsular, concretament de la Comunitat Valenciana i l’àrea de Múrcia, els resultats han revelat que en el període 1951-2014 s’ha produït un augment significatiu de nits caloroses no només en la seua freqüència, sinó també en la seua longitud i intensitat. L’augment s’ha vist més marcat en la zona litoral que a l’interior.
Encara que les causes estan relacionades amb l’augment global de les temperatures (canvi climàtic), podem assenyalar que ací, a més, intervenen factors regionals que amplifiquen el procés com és l’augment, en les darreres dècades, de la temperatura superficial de la mar mediterrània (escalfament de 2 oC entre 1982 i 2006 per als mesos d’estiu), molt marcat en el sector central de la conca occidental del mediterrani. A més, la localització litoral i prelitoral de les nits tropicals confirmen aquesta relació donat que no es detecten quasi esdeveniments d’aquest tipus en sectors interiors, de major altitud i allunyats de la influència de la mar. Caldria afegir, en aquesta línia, que el mateix procés d’urbanització costanera pot haver influït en algun grau.
Fixant-nos en la distribució espacial de les nits tropicals també podem veure que són més freqüents a la Regió de Múrcia i sud de la Comunitat Valenciana, el que està en total concordança amb els resultats obtinguts sobre l’escalfament de l’aigua de la mar en la conca occidental del mediterrani, que és molt major en la zona sud, prop de la Mar d’Alborán.
En definitiva, l’increment tèrmic comporta tant temperatures màximes però també mínimes. Estem notant un augment no només de les conegudes com a nits tropicals, que són les que no baixen dels 20 oC, sinó també de les nits tòrrides o equatorials, que són les que no baixen dels 25 oC.
Respon María José Estrela, catedràtica de Geografia física de la Universitat de València.
«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que publiquem sortejarem un lot de publicacions de Mètode al final de cada trimestre.