Científics lletraferits

Jordi de Manuel, Salvador Macip
ISBN: 978-84-370-9301-7
Idioma: català
Edició: Jordi de Manuel i Salvador Macip
Data d'edició: 2014
Pàgines: 256
Preu: 15 €

Sinopsi

Assassinats, misteris, amors, enveges, dilemes ètics, amistats, traïcions…  Aquesta monografia de Mètode reuneix vint apassionants històries en què la ciència té un paper protagonista. Els relats, cadascun dels quals està dotat amb personalitat pròpia, ens endinsen en universos plens d’enginys matemàtics, de referències a la biologia, la química o a la mateixa lògica de la investigació científica.

Les narracions que componen Científics lletraferits han estat escrites per Marià Alemany, Sílvia Aymerich, Miquel Barceló, Daniel Closa, Anna Crusafont, Carles M. Cuadras, Martí Domínguez, Xavier Duran, Rosa Fabregat, Jordi Font-Agustí, Teresa Franquesa, Isidre Grau, Amàlia Lafuente, Salvador Macip, Jordi de Manuel, Joan Marcé, Miquel de Palol, Pere Puigdomènech, Sílvia Aymerich i Carles Zafon. Les imatges que il·lustren la monografia són de l’artista Jaume Plensa.

Jordi de Manuel

Professor i escriptor. Va estudiar Biologia a la Universitat de Barcelona, on es doctorà en Ecologia. Ha centrat la seua activitat científica en els organismes aquàtics i en l’ecologia d’aigües continentals (limnologia). Ha descrit dues espècies noves d’isòpodes subterranis i una nova espècie de rotífer. Ha publicat una vintena d’articles d’àmbit científic. Catedràtic d’educació secundària, està més de vint-i-cinc anys a les aules. Ha escrit llibres de text i materials educatius, així com una cinquantena d’articles relacionats amb l’educació científica i recerca en didàctica. Ha format part de diferents grups de treball, amb els quals ha rebut diversos premis a la innovació i recerca pedagògica. Col·labora habitualment amb diverses universitats en cursos i conferències sobre didàctica de les ciències. En el terreny de la ficció ha publicat dotze novel·les combinant, sobretot, el gènere negre i la ciència-ficció. També ha escrit prop d’una vuitantena de contes per a infants, joves i adults aplegats en reculls propis i antologies amb altres autors. Ha estat guardonat amb diversos premis literaris, entre els quals destaquen el Premi El Lector de l’Odissea, el Premi Ciutat de Mollerussa, el Premi Pere Calders, el Premi Manuel de Pedrolo, el Premi Ictineu i el Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler. És membre de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia (SCCFF), de l’Associació En Negre i de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

Salvador Macip

Metge, investigador i escriptor. Va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona, on també es va doctorar en Genètica Molecular. Després es va traslladar a Nova York per fer recerca sobre el càncer, l’oxidació i l’envelliment cel·lular a l’hospital Mount Sinai. Actualment continua les seues investigacions en el grup que dirigeix a la Universitat de Leicester, Regne Unit, on també és professor del Departament de Bioquímica. Els seus articles científics han aparegut en diverses revistes especialitzades i ha presentat els seus treballs en congressos internacionals. En el camp literari ha publicat cinc novel·les (Mugrons de titani i Ullals, ambdues coescrites amb Sebastià Roig; i El rei del món; El joc de Déu i Hipnofòbia), un recull de contes (Quina gran persona!) i dos llibres infantils (L’Oriol i en Tururut i Cinc dies en un altre planeta). Ha guanyat el XII Premi de la Vall d’Albaida, el VII Premi Vila d’Almassora, el XXXVII Premi Joaquim Ruyra i el III Premi Ictineu. A més, es dedica a la divulgació científica, terreny en el qual ha publicat tres llibres (Immortals, sans i perfectes; Les grans plagues modernes, i Què és el càncer) i nombrosos articles per a la premsa. És membre de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia (SCCFF) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).