Investigadors valencians descobreixen un nou model de transport de virus en les plantes
Mètode conversa amb els dos caps d'aquesta investigació
El grup de proteïnes de membrana (UV) i el grup d’investigació de virologia molecular de plantes (Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, CSIC-UPV), dos equips d’investigació valencians, han establert un nou model de transport de virus en les plantes. Aquesta troballa, publicada a la revista Journal of Virology, pot ajudar a entendre com funciona el mecanisme de transport dels virus i, per tant, a dissenyar noves estratègies per a aturar-los.
Els científics, liderats per Ismael Mingarro (UV) i per Jesús A. Sánchez-Navarro (IBMCP), investigaven de quina manera els virus de les plantes poden moure’s d’unes cel·lules a les altres després de la infecció, i per això han estudiat la proteïna del moviment del virus del mosaic del tabac. Aquesta proteïna és la clau de la infecció, ja que sense ella el virus no podria moure’s des de la primera cèl·lula cap a la resta i invadir la planta.
El que planteja el model proposat per aquests grups d’investigadors, fruit de la seua col·laboració durant anys, és que els virus aprofiten els plasmodesms, les connexions entre les cèl·lules vegetals, per a desplaçar-se de les unes a les altres. Aquests resultats modifiquen el model publicat l’any 2000, àmpliament acceptat, alhora que suposen una eina molt potent per a dissenyar estratègies de control i saber com bloquejar els virus que afecten les plantes.
Mètode conversa amb Ismael Mingarro i Jesús A. Sánchez-Navarro, els caps d’aquesta investigació, per a que ens conten en primera persona el seu descobriment i on radica la importància d’aquest.