Pocs temes importen tant com la pròpia salut i la dels éssers estimats. El benestar i la possibilitat de dur a terme una vida plena formen part dels anhels legítims de les persones. Conèixer i disposar de les eines necessàries, tant per a mantenir la salut com per a gestionar les etapes de malaltia, resulta indispensable.
Cal tenir en compte que els conceptes de salut i de malaltia han variat i varien al llarg del temps atenent factors diversos com el context cultural i polític, l’estat de la investigació i el coneixement mèdic, la capacitat dels propis pacients per reivindicar-se protagonistes… I en aquest sentit, la comunicació té un paper fonamental.
Per aquest motiu vam dedicar un número de Mètode a reflexionar sobre la comunicació en la salut. Un monogràfic on conèixer de primera mà quins són els reptes de la Health communication, de la comunicació per a la salut: com s’articulen les campanyes de promoció de salut públiques, quina funció tenen els mitjans de comunicació a l’hora de promoure hàbits saludables, si hi ha malalties més estigmatitzades socialment que altres, com (no) ha de ser la gestió d’una crisi sanitària i quin protagonisme tenen les xarxes socials en la creació de grups amb interessos compartits en temes de salut.
Qüestions com les vacunes, la proliferació de productes «miraculosos» per a tot tipus de dolències i de dietes basades en mites o el descrèdit en certs àmbits de la medicina basada en l’evidència –per posar només alguns exemples– plantegen no pocs reptes comunicatius. La ciutadania, més activa que mai, consumeix, transmet i crea continguts sobre salut. Internet, a més, permet una circulació molt més ràpida dels coneixements però també de la desinformació. Els casos recents d’estafa per part d’un fals malalt així com la manipulació d’una pacient menor d’edat en benefici dels seus pares haurien de servir per recordar-nos la responsabilitat, entre d’altres, dels mitjans de comunicació, que han de disposar d’uns criteris clars per no caure en l’amplificació d’aquests enganys. La informació arriba més fragmentada que mai. I més que mai també cal oferir eines i guies que ens ajuden a anar de la mà com a societat en assumptes tan importants.
Una bona comunicació és fonamental en la promoció i manteniment de la salut, tant individual com col·lectiva. Malgrat la gran quantitat d’informació accessible que hi ha actualment, encara persisteixen concepcions errònies en temes fonamentals com les vacunes o la prevenció i el tractament de determinades malalties greus i cròniques com el càncer o la sida.