L’asteroide 2012DA14 s’aproxima a la Terra

asteroides-1© ESA
Recreació d’un asteroide aproximant-se a la Terra.

L’objecte còsmic denominat 2012DA14, amb un pes de 130.000 tones i una mida equivalent a mig camp de futbol, passarà aquesta vesprada molt a prop de la Terra. En concret, a 27.860 quilòmetres, 8.050 quilòmetres per davall dels centenars de satèl·lits geosincrònics posats en òrbita per la humanitat. La NASA ha descartat la possibilitat que l’asteroide impacte contra la Terra. Encara així, l’organització espacial ha calculat que si els seu trajecte entrara en col·lisió amb el nostre planeta, esclataria a l’atmosfera amb una potència de 2,5 megatones, equivalent a 157 vegades l’energia alliberada per la bomba atòmica de 1945 llançada a Hiroshima (Japó).

2012DA14 va ser descobert per l’Observatori Astronòmic de Mallorca a principis de 2012. L’observació del seu pas serà fonamental per conèixer com seran les seues properes aproximacions a la Terra. El màxim acostament de l’asteroide al nostre planeta es produirà a les 20:26 d’aquesta vesprada i es podrà observar a partir de les 20:57. L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València ha preparat una guia pràctica per poder veure l’objecte còsmic amb prismàtics, amb dades aplicables a tota la província de València. Tot i això, diversos centres astronòmics observen des de ja fa setmanes la trajectòria de l’asteroide i ho continuaran fent després de l’apropament.

   
asteroides-2
© CSIC
L’asteroide 2012DA14 fotografiat aquest matí a Argentina pel Proyecto Gloria, en el qual participa el CSIC.
   

Un meteorit caigut al centre de Rússia

El pas de 2012DA14 no està relacionat, en principi, amb el meteorit caigut aquest matí a Rússia, segons explica el nostre col·laborador Fernando Ballesteros, membre de l’Observatori Astronòmic de la UV. En un primer moment, es descarta que l’objecte que ha caigut siga un fragment de l’asteroide que es podrà veure aquesta vesprada, ja que les seues direccions no coincideixen. Es tracta, segons Ballesteros, d’una simple casualitat. El meteorit caigut aquest matí ha deixat centenars de ferits lleus i alguns desperfectes a la província russa de Txeliàbinsk, on s’ha produït una notable tremolor.

Tot i que es descarta que 2012DA14 impacte contra la Terra, no serà l’únic objecte còsmic perillós que passarà a prop de nosaltres en les pròximes dècades. Per als anys 2029 i 2036 s’espera l’apropament a poca distància de l’asteroide Apofis. En aquesta segona visita no es pot desestimar la possibilitat de col·lisió, tot i que, com indica el Fernando Ballesteros, les possibilitats que això ocórrega són molt reduïdes. En qualsevol cas, caldrà esperar que l’asteroide s’acoste per estudiar amb major precisió la seua trajectòria.

© Mètode 2013.

   
© Mètode 2013