«Bo per a menjar», nou número de Mètode

El monogràfic aprofundeix en les relacions entre alimentació, societat i salut

Número 106 revista Mètode, Bo per a menjar

Allò que mengem ve determinat per nombrosos factors i influeix no només en la nostra salut sinó també en la forma de relacionar-nos amb els altres. Vivim en un context en què la gran quantitat d’informació al nostre abast sovint no ens facilita la presa de decisions sinó tot el contrari. Tal com constaten Gonzalo Casino i Montserrat Rabassa, coordinadors de «Bo per a menjar», en la introducció: «Mai com ara havia estat tan fàcil menjar bé i menjar malament».

Encapçala el número un article de Patricia Aguirre, titular de la càtedra d’Antropologia Alimentària en la Universitat Nacional de Lanús (Argentina), sobre la història social del menjar. Els investigadors Raul Zamora-Ros i Carlos Alberto González, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), presenten els avanços recents en epidemiologia nutricional com a eina destacada per a estudiar les relacions entre l’alimentació i les malalties. Per la seua banda, Clara Gómez-Donoso, Miguel A. Martínez-González i Maira Bes-Rastrollo, del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Navarra, aprofundeixen en la necessitat d’anar cap a un consum més saludable i sostenible en les societats industrialitzades.

El monogràfic «Bo per a menjar» continua amb l’aportació de Maria Manera i Gemma Salvador, dietistes-nutricionistes de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que presenten les principals adaptacions de les guies alimentàries al context i a les noves evidències científiques que s’han fet al llarg dels anys. M. Carmen Blanco Gandía, Macarena González-Portilla i Marta Rodríguez-Arias, investigadores i professores de la Universitat de Saragossa i de la Universitat de València, respectivament, plantegen des de l’àmbit de la biopsicologia si el menjar ultraprocessat pot convertir-se en porta d’entrada a l’addicció. Tanquen aquest apartat el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de València, José Miguel Soriano del Castillo, i la investigadora Mª Inmaculada Zarzo Llobell amb un article sobre els perills de les dietes miraculoses.

El monogràfic està il·lustrat per l’artista José María Molina Ciges, una de les figures més rellevants de l’art contemporani valencià, que en aquesta col·lecció d’obres ret homenatge al pintor italià Giorgio Morandi.

De la COVID-19 al col·lapse del Mar Menor

El nou número de Mètode també inclou temes com una anàlisi dels mals de la ciència en temps de COVID-19 amb Juan Ignacio Pérez Iglesias, un article sobre la paleoproteòmica com a eina per a ajudar-nos a entendre el nostre passat de Marc de Manuel i Tomàs Marquès-Bonet, una reflexió de David Bueno i Torrens sobre l’aplicació de la neurociència a l’educació, i un repàs a les activitats que han desembocat en el col·lapse del Mar Menor així com a les possibles solucions de mà de Julia Martínez Fernández i Francisca Giménez Casalduero. A més, el número inclou una entrevista a Roger Bartra, investigador emèrit de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i autor de llibres com Chamanes y robots (Anagrama, 2019) i Antropología del cerebro (Fondo de Cultura Económica, 2007).

Completen els nous continguts les habituals seccions de col·laboracions i l’apartat dedicat a les novetats dels llibres de divulgació científica.

© Mètode 2020