Matemàtiques: Els reptes del mil·lenni

Convocatòria per a la recepció d'articles

call4maths_hyperbolic_orthogonal_dodecahedral_honeycomb

La revista Mètode Science Studies Journal obre el període de recepció d’articles del monogràfic «Matemàtiques: Els reptes del mil·lenni» fins al 15 de novembre.

Com tothom sap, els avanços matemàtics són el resultat de resoldre problemes matemàtics interessants. De vegades aquests problemes han esdevingut reptes; recordem els problemes clàssics de les construccions amb regla i compàs, la irresolubilitat dels quals ha quedat demostrada. S’han donat altres casos dignes d’esment, com el problema de la braquistòcrona, plantejat per Johann Bernoulli i que va donar peu al naixement del càlcul de variacions, així com el cas de la competició matemàtica del rei Óscar II de Suècia i Noruega, de la qual Henri Poincaré es va declarar guanyador amb una solució considerada precursora de la teoria del caos. Un dels reptes més influents va ser el presentat per David Hilbert en el Congrés Internacional de Matemàtics en 1900. La seua col·lecció de problemes difícils va orientar bona part de la investigació matemàtica del segle XX. El nou segle ha comportat nous conjunts de problemes; el més famós dels quals és l’anunciat per l’Institut Clay de Matemàtiques l’any 2000. Consisteix en set problemes, anomenats problemes del mil·lenni, i qualsevol que en resolga un d’ells rebrà 1 milió de dòlars. La proposta està basada en importants qüestions clàssiques la solució de les quals s’ha resistit durant molt de temps, i que cobreixen diferents branques d’aquesta disciplina.

Mètode SSJ està preparant un monogràfic per a presentar aquests problemes a un públic general: «Matemàtiques: Els reptes del mil·lenni». La convocatòria per a la recepció d’articles d’experts en aquest camp queda oberta. Els interessats a presentar articles sobre un dels problemes del mil·lenni (centrats en el seu plantejament, la seua història, o les aplicacions que comportaria la seua resolució) queden convidats a participar-hi. El termini per a la presentació d’originals finalitza el 15 de novembre de 2016.

Instruccions per a l’enviament

Data límit: 15 de novembre de 2016
Idiomes de recepció d’articles: català, espanyol i anglès
Extensió: Entre 16.000 i 20.000 caràcters amb espais. Per a més informació consulteu les Normes d’edició.

Mètode Science Studies Journal està indexada en Scopus, Emerging Sources Citation Index, ERIH Plus i Latindex, entre altres.

Per enviar articles cal registrar-se prèviament ací (En el cas d’autors o autores de la Universitat de València cal registrar-se emprant l’usuari i contrasenya del correu de la UV). Una vegada es disposa d’un nom d’usuari i contrasenya es pot realitzar l’enviament de l’article ací.
Dubtes: [email protected]

© Mètode 2016