Campanya del Zoo de Barcelona: Victòria Animal!

El 7 de maig fou un dia històric pels animals a Barcelona. L’Ajuntament va aprovar la Iniciativa Ciutadana ZOOXXI, que proposava una reforma de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja va exercir un paper important en el suport a aquesta iniciativa abans que l’Ajuntament, i ara ha sigut reelegia per a un segon mandat, amb la qual cosa les reformes haurien de començar prompte.

Des de la seua creació en 1892, el zoològic es va fer famós arreu del món gràcies al goril·la albí Floquet de Neu i a l’orca Ulisses. Més recentment es va relacionar amb l’atac d’un lleó a un manifestant, l’assassinat d’un nilgau acabat de nàixer i l’escàndol de Susi. Susi és tristament coneguda per tractar desesperadament d’extraure els dards amb què els treballadors del zoològic dispararen a Alicia, la seua matriarca. Alicia tenia greus problemes digestius, aparentment perquè menjava banderins decoratius per avorriment. Se li va disparar repetidament davant la mirada dels xiquets de l’escola, que ploraven i protestaven commocionats. Alicia fou tallada a trossos amb una motoserra davant de Susi, a qui deixaren passar la nit en un toll de sang amb les restes d’Alicia. Susi es va tornar boja de tristesa i mai es va recuperar, però el zoològic es va negar a traslladar-la a un lloc millor per a la seua salut mental. Els xiquets de l’escola juraren no tornar mai al zoològic, que ha perdut 180.000 visitants en els últims dos anys.

Una Iniciativa Ciutadana és un procés de participació democràtica que permet als ciutadans presentar propostes per reformar les ordenances municipals mitjançant la recollida de firmes. A continuació, aquestes propostes es voten en l’Ajuntament. Aquesta Iniciativa, ZOOXXI, és una proposta internacional impulsada per la Fundació Franz Weber i l’Associació Animalista Libera!, signada per milers de persones després de deu anys d’investigació i campanya. Superà la contracampanya de l’Associació Europea de Zoològics i Aquaris (EAZA) i de l’Associació Mundial de Zoològics i Aquaris (WAZA), que inclús va traslladar la seua seu executiva a Barcelona l’any passat.

Basat en la triple R (Rescat, Recuperació i Reubicació), ZOOXXI busca transformar els zoològics de presons en hospitals, de granges de cria a refugis pels animals abandonats, ferits o víctimes del tràfic il·legal, convertir una amenaça en un lloc pels amics de la conservació. Amb tecnologia avançada d’immersió i interacció, els visitants aprendran de veritat sobre el comportament natural i els ecosistemes dels animals, en lloc de mirar fixament a individus trastornats i deprimits, i sol es criaran animals que puguen ser reintroduïts en els seus hàbitats naturals. La major part dels ingressos del zoològic hauran d’invertir-se en la protecció de l’hàbitat. Finalment, la Iniciativa crea el primer Centre per a l’Estudi Científic de la Sensibilitat Animal.

En l’actualitat, ZOOXXI ha centrat la seua nova proposta, ProCetacis, en el Parlament de Catalunya. Aquesta proposta prohibeix la possessió, reproducció i exhibició de cetacis. També pretén prohibir les actuacions amb mamífers marins i garantir la seua protecció en el Mediterrani, especialment a les costes catalanes. La ciutat de Barcelona ja s’ha declarat lliure de cetacis captius en 2018, gràcies a la campanya #AdéuDelfinari llançada per l’ONG FAADA l’any 2016. Des de llavors, l’Ajuntament, el Zoo de Barcelona i els grups de defensa dels drets dels animals han estat treballant en la reubicació dels sis delfins captius que romanen en el zoo.

© Mètode 2019
POST TAGS:
Investigadora ICREA, codirectora de l’UPF Center for Animal Ethics (Barcelona) i presidenta del Projecte Gran Simio–Espanya.

Estudiant de doctorat de Filosofia del Dret de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.