El canvi climàtic en un minut

La meteoròloga Mònica López explica com comunicar ciència en l’espai de l’oratge

Mònica López canvi climàtic

L’oratge és un dels espais amb més seguidors dels informatius de televisió. Tot el món vol saber quin temps farà demà o si el cap de setmana la meteorologia acompanyarà per a un bon passeig o per contra obligarà a quedar-se en el sofà amb manta i café calent. Ara bé, aprofita aquest espai per a divulgar un fenomen complex com el canvi climàtic? D’això va parlar Mònica López, física de formació i actualment cap dels serveis meteorològics de TVE, en la xarrada «Comunicar el canvi climàtic» organitzada dins del cicle «València canvia pel clima».

Mònica López canvi climàtic

Mònica Lòpez va parlar sobre la comunicació del canvi climàtic a la televisió. / Foto: Anna Mateu

«Hem d’agafar la ciència i aconseguir explicar-la a tot el món de forma entenedora, però sense perdre el rigor.» Així resumia López la seua tasca com a meteoròloga al capdavant del departament del temps de TVE i com a presentadora cada nit d’El Tiempo 2. «Davant una onada de calor, ve l’editor i et pregunta: és canvi climàtic?» explicava López. «Doncs no ho podem saber, i aquest és el principal problema quan parlem de canvi climàtic». Segons la presentadora, és possible saber si un fenomen determinat ha estat causat pel canvi climàtic a partir dels estudis d’atribució. Però aquests són estudis lents que es publiquen quan el fenomen en qüestió –unes inundacions concretes, una onada de calor d’un any determinat– ja no està d’actualitat, i ja no és notícia.

Informació atractiva, rigorosa i propera

Mònica López canvi climàtic

La meteoròloga Mònica López (asseguda) i la periodista Mª Josep Picó (de peu) durant la presentació de la conferència. / Foto: Anna Mateu

Davant la complexitat de la ciència i de les limitacions del format televisiu, Mònica López aposta per explicar els fenòmens amb rigor i pedagogia. «No sabem si aquesta onada és pel canvi climàtic, però el que sí que podem dir és que les prediccions ens diuen que en el futur hi haurà més dies de calor». La meteoròloga va defendre apostar per una informació propera, evitant imatges icòniques que resulten llunyanes al públic com ara els ossos polars, i a l’hora no defugir les qüestions complicades perquè l’audiència s’acostuma a allò que veu. En aquest sentit va posar l’exemple dels mapes d’isobares, amb els quals tot el món està ja familiaritzat. «En la televisió pública hem de fer la televisió que creiem que la gent ha de veure, no la que pensem que la gent vol veure», va concloure.

La xarrada, que va comptar amb la presentació i moderació del debat amb el públic de la periodista ambiental Mª Josep Picó, va finalitzar amb una crida a l’actuació per part de tots, dels consumidors, dels polítics i de les empreses, davant la urgència del canvi climàtic. Un acte que es troba dins d’un ample programa d’activitats, organitzades per la fundació València Clima i Energia de l’Ajuntament de València, i que finalitzaran al pròxim 11 de novembre.

© Mètode 2018

Cap de redacció de la revista Mètode.