Carmen Calvo, Premi Nacional d’Arts Plàstiques 2013

01-CARMEN-CALVO
Jesús Císcar

La recerca desenfrenada de noves imatges i mitjans d’expressió i el caràcter híbrid i multidisciplinar de la seua obra han valgut a l’artista Carmen Calvo (València, 1950), col·laboradora de Mètode, per a obtenir el Premi Nacional d’Arts Plàstiques 2013, que concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i que té una dotació de 30.000 euros.

La seua capacitat per a la innovació ha quedat plasmada en diversos números de la revista Mètode en els quals l’artista valenciana ha col·laborat. Amb il·lustracions impactants i carregades de força i simbolisme, com les portades dels números 50, 62 i 76, Calvo posa el focus en la cultura popular i les arrels ancestrals com a resposta als reptes de la globalització i com a denúncia de la violència de la societat, sent així una de les artistes espanyoles conceptuals més representatives del panorama artístic actual.

Així ho ha concebut també el jurat, qui l’ha considerat mereixedora del guardó per la seua «trajectòria professional, pel caràcter híbrid de la seua creació, la recerca constant de diversos mitjans d’expressió i el variat ús de materials i tècniques. Per la seua investigació sobre el paper de la imatge en la construcció de la identitat subjectiva i històrica, així com per la seua reflexió sobre la memòria que impregnen els objectes que conformen la seua obra».

  METODE76
L’última col·laboració de l’artista amb Mètode fins al moment és la del número 76, d’hivern de 2012/2013.
carmencalvoJesús Císcar  

L’última col·laboració de l’artista amb Mètode fins al moment és la del número 76, d’hivern de 2012/2013, en el qual, a més de la portada, Calvo sintetitzava a les seues il·lustracions la presència de la dona al món de la ciència. Els tons freds i el protagonisme de la mirada femenina revelen en aquest número el desassossec per l’exclusió de la dona de la labor científica.

A més, l’artista va tindre durant més d’un any una secció en la revista, Mirada Calviana, en la qual aportava el seu punt de vista sobre el monogràfic de cada número mitjançant il·lustracions en la seua clau artística més característica: collage i combinació de pintura i fotografia, de la mà del seu afany investigador, tot tenyit d’un sentit nostàlgic i impactant.

Kèlsang Bas Belda. Estudiant de Periodisme de la Universitat de València.
© Mètode 2013

   
© Mètode 2013

Estudiant de Periodisme de la Universitat de València.