Una casa per a la ciència a València

La delegació valenciana del CSIC inaugura la seua nova seu

Inauguració de la Casa de la Ciència

Si hi ha una idea que es va repetir durant la inauguració de la Casa de la Ciència aquest dilluns a València va ser la de la importància d’acostar la ciència a la societat. La nova seu de la delegació valenciana del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) no pot tenir una millor ubicació en aquest sentit. Situada a la plaça de la Verge i just al costat del Palau de la Generalitat, l’edifici compta amb 1.300 m2 distribuïts en tres plantes, dues de les quals estan habilitades per albergar exposicions com la mostra que es va inaugurar ahir sobre art rupestre mediterrani i que ha significat la posada en marxa del que pretén ser un nou referent de la divulgació científica a la ciutat de València.

Inauguració de la Casa de la Ciència

La Casa de la Ciència es troba en el centre històric de València i naix amb vocació de servir de pont entre la tasca científica del CSIC i la ciutadania. / Foto: Anna Mateu

«Amb la inauguració d’aquest edifici pretenem donar visibilitat a l’activitat del CSIC per afavorir així la cultura científica», va assegurar el coordinador institucional de la delegació valenciana del CSIC, José Pío Beltrán, que va destacar que darrere de la Casa de la Ciència hi ha nou anys de treball. El CSIC compta en l’actualitat amb onze centres d’investigació al País Valencià, molts d’ells en col·laboració amb altres institucions com la Universitat de València o la Universitat Politècnica de València. Es tracta de centres amb anys de trajectòria com l’Institut de Física Corpuscular, l’Institut de Neurociències d’Alacant o l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, o d’altres de més recent creació com l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes. Molts d’ells ja desenvolupaven una intensa tasca de divulgació. Ara, la Casa de la Ciència pretén servir d’aparador del treball que realitzen aquests instituts i servir de pont amb la ciutadania. Per això, des del CSIC destaquen que el nou edifici ha estat pensat per albergar exposicions, conferències, cursos, congressos, presentacions, projeccions de cinema i en general tot tipus d’activitats de cultura científica. «Ciència al servei de la societat», en definitiva, tal com destaca el rètol del vestíbul d’entrada, entre les imatges dels bustos de Santiago Ramón y Cajal i Severo Ochoa.

Per a la inauguració, Beltrán va estar acompanyat pel ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque; la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; i l’alcalde de València, Joan Ribó. El coordinador del CSIC no va voler desaprofitar l’ocasió per recordar-li al ministre la necessitat de més inversió en ciència: «El diagnòstic de la situació de la ciència espanyola es coneix des de fa anys, però la novetat és que ara tenim un ministre sap com és de necessari dotar la ciència de més recursos i facilitats», va afirmar. El ministre, que s’ha mostrat un entusiasta de la divulgació científica en el passat i que ahir ho va tornar a subratllar, va recollir el missatge i va destacar el paper que juguen infraestructures com la que ahir s’inaugurava per fer arribar a la societat la importància de la inversió en ciència. «Hauria d’haver una Casa de la Ciència en cada poble» va assegurar.

Inauguració de la Casa de la Ciència del CSIC

José Pío Beltrán (de peu), coordinador de la delegació valenciana del CSIC, va presentar la Casa de la Ciència com una eina per a fomentar la cultura científica. A la taual, Rosa Menéndez, presidenta del CSIC; Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana; Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats; i Joan Ribó, alcalde de València. / Foto: Anna Mateu

Una Casa de la Ciència que segons el president de la Generalitat arriba «en un moment en què es posen en qüestió els valors de la Il·lustració i en què més que mai s’ha de reivindicar la ciència i la raó». Ximo Puig també va destacar la recuperació del Ministeri de Ciència pel nou govern espanyol, i va voler reivindicar un major finançament autonòmic per afavorir la ciència i la tecnologia valencianes: «Necessitem més aire per donar vida a la ciència».

Inauguració de la Casa de la Ciència

La Casa de la Ciència inicia la seua activitat amb l’exposició Art rupestre a l’arc mediterrani que anirà acompanyada d’una sèrie de conferències durant els mesos de setembre i octubre. / Foto: Anna Mateu

La Casa de la Ciència ha iniciat la seua activitat cultural amb l’exposició Art rupestre a l’arc mediterrani, una mostra que comprèn una col·lecció de calcs i làmines representatives de l’art rupestre llevantí, desenvolupada pel Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC. Durant els mesos de setembre i octubre, l’edifici acollirà a més una sèrie de conferències com a activitat complementària a l’exposició. El cicle s’inicia el pròxim 20 de setembre amb la xarrada de Begoña Sánchez Chillón, del Museu Nacional de Ciències Naturals, i continuarà cada dijous fins al pròxim 18 d’octubre.

© Mètode 2018

Cap de redacció de la revista Mètode.