Ciència i art per mostrar l’anatomia humana

La Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València acull l’exposició «BodyPaint Anatòmic»

Exposició «BodyPaint Anatòmic» sobre anatomia humana

L’exposició «BodyPaint Anatòmic» combina art, ciència i divulgació. Integrada per quinze obres on el cos humà dels models es converteix en el llenç on es plasmen diverses estructures anatòmiques, el seu objectiu és construir ponts entre el món de la ciència i de l’art. Amb aquest projecte, Els Quatre Gats de Medicina, un col·lectiu format per estudiants d’aquesta llicenciatura amb més de 25 anys d’història i  dirigit a la promoció cultural, mèdica i científica, pretén afavorir la difusió científica i acostar l’anatomia a un públic més general. «L’objectiu de l’exposició és mostrar d’una manera original tot el que es mostra als llibres amb un format trencador com ho és el cos humà», afirma el col·lectiu responsable de la mostra.

Cartell exposició «BodyPaint Anatòmic»

Cartell de l’exposició «BodyPaint Anatòmic».

L’exposició mostra imatges fisiològiques com ara Musculatura anterior i lateral de la cama o Plànols musculars de l’esquena on es poden veure tant músculs superficials com músculs més profunds. Però també té una part patològica on es reprodueixen il·lustracions com ara Càncer de mama o Carcinoma de pulmó on es dóna forma a malalties com ara el càncer de mama o els efectes del tabac als pulmons que, a banda de conscienciar la societat dels perills d’accions com fumar, també donen visibilitat a aquestes malalties. «Moltes de les persones que han vingut a veure l’exposició no estan vinculades al món científic, hem aconseguit, no sols que la gent sàpiga més, sinó promoure l’interés per conéixer més», explica Jordi Gaja, portaveu del col·lectiu Els Quatre Gats de Medicina.

En aquest projecte, els alumnes de medicina de la Universitat de València, que han sigut els encarregats d’aportar els seus coneixements científics i mèdics, han comptat amb l’ajuda d’uns quinze alumnes de belles arts de la Universitat Politècnica de València que s’han encarregat de la part artística. «La mostra és una original i precisa representació de l’anatomia humana per qui millor la coneix i plasmada per qui millor la representa», afirma l’alumnat de la Universitat de València. A més, el fotògraf David Gimeno, format en l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, ha aportat la seua visió per a aconseguir fer divulgació científica a través del retrat. «L’acollida que ha tingut l’exposició ha sigut sorprenent, el dia de la inauguració van venir quasi 500 persones», expliquen els responsables de l’exposició.

ACTUALITZACIÓ: La mostra podrà ser visitada fins al pròxim dimecres dia 5 de maig de manera gratuïta.

 

© Mètode 2017

Estudiant de periodisme de la Universitat de València.