Literatura i salut

Convocatòria per a la recepció d'articles

La interacció entre medicina i literatura ha estat contínua al llarg del temps. Metges escriptors, malalts que han narrat la seua vivència, autors que han ridiculitzat o enaltit la figura del doctor, històries d’epidèmies, de males pràctiques, d’enganys, de casos d’èxit… Què podem aprendre de totes aquestes narracions?

La literatura permet aportar empatia tant a metges com a pacients. Pot ajudar a veure a les persones en la seua complexitat i no com a simples casos mèdics o com a simples expenedors de receptes. La literatura escrita des de la pràctica clínica, des de la perspectiva del pacient o, simplement, des de l’observació externa de malalties i processos terapèutics contribueix a la imatge col·lectiva dels nostres conceptes de salut i malaltia.

En Mètode estem preparant un número monogràfic sobre literatura i salut. Convidem les persones que desenvolupen les seues investigacions en aquest camp a enviar les seues anàlisis i els seus treballs sobre les relacions entre literatura, salut i medicina: els professionals mèdics com autors o protagonistes, els relats de pacients, les metàfores utilitzades per a fer referència a la malaltia, la por a les epidèmies i el seu reflex en la ficció, els espais terapèutics en la literatura (hospitals, balnearis, etc.), el paper d’assignatures com la medicina narrativa en la formació mèdica, així como qualsevol altra reflexió relacionada con aquestes u altres qüestions.

Instruccions per a l’enviament d’articles

Data límit d’enviament: 3 de juliol de 2017
Idiomes de recepció d’articles: espanyol, català i anglès
Extensió: Entre 16.000 i 20.000 caràcters amb espais inclosos. Seguiu l’enllaç per a consultar les normes d’edició.

Mètode Science Studies Journal està indexada en nombroses bases de dades com ScopusEmerging Sources Citation IndexERIH Plus i Latindex, entre altres.

Per a enviar articles és necessari registrar-se prèviament ací (els autors de la Universitat de València han de registrar-se amb el nom de l’usuari i contrasenya del correu de la UV). Una vegada que es dispose d’un nom d’usuari i contrasenya, es pot realitzar l’enviament de l’article des d’ací.

Dubtes: metodessj@uv.es

© Mètode 2017