Encontres: les cruïlles entre ciència i literatura

INICIO-SLIDER
Mètode

Els creuaments entre els camins de la ciència i la literatura són el tema central del nou número de Mètode. La unió d’aquestes dues disciplines ha donat com a fruit algunes de les obres més interessants de la història, des de les novel·les de ciència-ficció que exploren les possibilitats tecnològiques fins a l’anomenada «literatura de laboratori», que relata les intrigues associades a la professió científica que es poden viure en els centres d’investigació. En paraules de Pasqual Bernat, historiador de la ciència i coordinador del monogràfic, «el maridatge de ciència i literatura com a expressió artística i com a assemblatge conceptual i intel·lectual fa de les dues disciplines una nova expressió amb una aproximació a la realitat més complexa i més rica».

Amb les signatures de Miquel Barceló, Jordi Solbes i Manel Traver, Fernando Ballesteros i Eusebio Llácer, Romén Reyes-Peschl, Carme Torras, Francisco Sáez i Roslynn Haynes, el monogràfic explora des de diverses disciplines aquests encontres. Així, ens acosta a les figures de pioners com Poe, Shelley, Verne, Wells o Asimov al mateix temps que recull diversos casos de literatura generada pels propis científics. L’exploració de formats com el còmic, la representació dels robots en la literatura o la capacitat de la ciència-ficció per a ajudar-nos a «aprendre el futur» també tenen cabuda en aquestes pàgines. Els articles s’acompanyen de l’obra de Miguel Calatayud, que amb les seues il·lustracions ens mostra, des del seu característic punt de vista, les cruïlles entre ciència i literatura.

El perfil del maltractador masclista

El nou número de Mètode inclou, a més de les seccions dels col·laboradors habituals, un document fruit de l’estudi realitzat per un grup d’investigació de la Universitat de València que aborda el comportament dels maltractadors masclistes des del punt de vista biològic. El número es complementa amb un article d’Íñigo Olalde i Carles Lalueza-Fox sobre els europeus del mesolític i un altre de Sergio Parra sobre la figura de Matthew Fontaine Maury, pioner en la recerca de patrons nàutics. A més, Lucía Sapiña i Manuel Gil entrevisten el premi Nobel de Medicina Randy Schekman i Pilar Campins, Vicerectora d’Investigació i Política Científica de la UV, ens transmet la seua opinió sobre al situació de la ciència en l’ensenyament superior.

© Mètode 2014.

   
© Mètode 2014