‘Daualdeu’, tres anys de divulgació científica a la Marina Alta

riu-girona
Blai Server
El riu Girona és el protagonista del sisè número de la revista Daualdeu. En la imatge, el riu al seu pas per Beniarbeig en ocubre de 2007, poques hores després que una riuada provocara la caiguda del pont.

L’hivern de 2011 veia la llum el primer número de Daualdeu, una revista semestral de divulgació científica i tecnològica nascuda a la Marina Alta. Ara, estiu de 2014, Daualdeu arriba al seu sisè número, amb el riu Girona com a tema de portada. La publicació, elaborada per professorat d’instituts d’aquesta comarca i editada per l’associació per a la divulgació de la ciència i la tecnologia Meridià Zero, compta amb el patrocini dels ajuntaments de Pedreguer, de Gata de Gorgos i de Xàbia, la xarxa Innpulso, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la fundació CIRNE i les AMPA de diversos instituts de secundària. La revista, que pretén ser una eina més per a la formació científica de la ciutadania, es presenta en paper i en digital (descarregable en format pdf). A més, també compta amb un blog on es van publicant articles de forma individual. 

En el darrer número, a banda de l’especial dedicat al riu Girona, s’hi troba un article de J. M. Mulet sobre els aliments i les dates de caducitat i de consum preferent, un de Claudi Mans sobre l’ús d’ stevia en xocolates, un altre del cardiòleg Diego Fuentes sobre la influència de la sal en la nostra salut i un sobre les fruites de tardor o, com diu Daniel Climent, les fruites oblidades. Però no només de menjar parlen els textos. A «La veu dels convidats» Mariano Marzo, de la Universitat de Barcelona, reflexiona sobre energia, desenvolupament, demografia, canvi climàtic i recursos naturals. També hi apareix el concepte de «ciència de la sostenibilitat», una nova àrea del coneixement sorgida amb l’objectiu d’integrar les aportacions de les diferents disciplines a la sostenibilitat. Es parla també de com pot contribuir la neurociència a l’estudi de la dislèxia, de la mort de Windows XP o dels efectes especials en el cinema de ciència-ficció. Aquests textos es complementen amb una entrevista a Chantal Ferrer, coordinadora de la fira de física i tecnologia Experimenta; unes pàgines de notícies i ressenyes de llibres, escrites per professors i alumnes; problemes matemàtics, sota el nom d’«El racó de Fibonacci»; o una curiosa secció d’endevinalles químiques escrites per alumnes de quart d’ESO.

Les arrels de Daualdeu les trobem ja el 2009, quan es constitueix l’associació Meridià Zero. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre que agrupa, dins de la comarca de la Marina Alta, persones amb interès per la divulgació científica. El seu principal objectiu és divulgar i comunicar la ciència entre la ciutadania, així com promoure el debat i la reflexió en la societat al voltant d’aspectes científics, i establir vincles entre els associats i amb altres associacions culturals. A fi d’assolir aquests objectius, a banda de la revista, Meridià Zero organitza sortides, visites a museus, cursos de formació, conferències, presentacions de llibres, o projeccions de cinema de temàtica científica, entre d’altres activitats. Tot això, amb la intenció de contribuir a la normalització de la ciència com una branca de la cultura de la nostra societat i fer-ho, a més, en català.

Íngrid Lafita. Periodista, València.
© Mètode 2014.

 

 

«La revista es presenta en paper i en digital. A més, també compta amb un blog on es van publicant articles de forma individual»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Meridià Zero és una entitat sense ànim de lucre que agrupa, dins de la comarca de la Marina Alta, persones amb interès per la divulgació científica»

© Mètode 2014