El 12 de febrer de 1809 naixia el naturalista anglès Charles Darwin, que passaria a la història com a pare de la teoria de l’evolució. Els seus treballs, no obstant, van molt més enllà de L’origen de les espècies. Us oferim una selecció de textos publicats per la revista Mètode que us ajudaran a conèixer millor la figura de Charles Darwin i la repercussió de les seues investigacions fins a l’actualitat.
«Una bona reputació», per Martí Domínguez
L’últim llibre de la col·lecció «Monografies Mètode» inclou un relat on el protagonista és un jove Charles Darwin. Científics lletraferits (2014) és una antologia de relats curts escrits per científics i científiques.
«Una doctrina detestable», per Martí Domínguez
«De segur que Darwin mai no s’hauria imaginat que, cent cinquanta anys després de L’origen, continuaríem discutint sobre quasi les mateixes coses». Introducció de l’Autobiografia de Charles Darwin, publicada per Mètode (2009).
«La caricatura de Darwin: Evolució, ciència i religió en les vinyetes gràfiques», per Anna Mateu i Martí Domínguez
La celebració de l’Any Darwin el 2009 va deixar en evidència que tot allò que envolta el científic anglès encara continua generant interès (i controvèrsia) en la nostra societat.
Entrevista a Janet Brown, historiadora de la ciència i biògrafa de Charles Darwin: «La teoria de l’evolució ha significat molt més que una teoria científica», per Jesús I. Català i Juli Peretó
«Pensament creatiu. La família Darwin en la ciència i les arts», per Emma Darwin
«Tothom es pensa que els descendents de Charles Darwin han heretat la seua ment científica junt amb els gens, però no és pas tan senzill», assegura en aquest article la rebesnéta de Charles Darwin.
Monogràfic: Darwiniana. En el segon centenari del naixement de Charles Darwin
«L’hort de Darwin. Coloms, orquídies, plantes carnívores, prímules, enfiladisses i cucs de terra», per Martí Domínguez
El treball que va realitzar Darwin a Down House va ser un dels pilars a partir del qual es va desenvolupar el seu pensament evolucionista. La seua obra va incloure des de percebes fins a cucs de terra, i va realitzar nombrosos estudis sobre els coloms i les orquídies que van contribuir a la formació del seu extens corpus científic.
«Plantes caçadores: Darwin i les plantes carnívores», per Joandomènec Ros
Plantes carnívores és una magnífica monografia sobre les estranyes plantes insectívores descobertes per un naturalista meticulós, un expert en la bibliografia científica de la seua època: Charles Darwin.
«Variacions del Darwin domèstic: Reflexions entorn de La variació en animals i plantes domèstics», per Jesús Purroy
Darwin va deixar moltes qüestions per lligar en L’origen de les espècies i va prometre els seus lectors una seqüela amb una línia de raonament més fort. Els volums de La variació d’animals i plantes domesticades proporcionen un torrent de dades per a demostrar que els humans poden modificar espècies domèstiques seleccionant entre la variabilitat disponible.
«El misteri del moviment de les plantes: Darwin i la circumnutació de les enfiladisses», per José Pío Beltrán
Charles R. Darwin va dur a terme el primer estudi sistematitzat sobre el moviment de les plantes enfiladisses i va proposar hipòtesis evolutives brillants per explicar el seu origen i la perfecció de les formes en què es bases aquests mecanismes. Gràcies a l’anàlisi molecular, hem començat a comprendre les bases genètiques del moviment de circumnutació.
«El naturalista geòleg: Els estudis geològics de Darwin», per Francisco Pelayo
Després del seu viatge al volant del món en el Beagle, Charles Darwin era considerat un expert geòleg. No obstant, l’èxit posterior de la seua teoria de l’evolució va fer caure en l’oblit aquest aspecte del naturalista.
«Les emocions classificades: Darwin i Le Brun», per Xavier Bellés
Una de les fonts bibliogràfiques utilitzades per Darwin en escriure L’expressió de les emocions en l’home i en els animals (1872) va ser el text i les imatges de la «Conferència sobre l’expressió de les passions», pronunciada per Charles Le Brun, primer pintor del rei Lluís XIV de França, el 1668.
«Darwin als quioscos: La fàbula del goril·la i el cavall marí», per Òscar Barberà, Rosa Giner i Vicent Miralles
La història d’una disputa sobre anatomia que va tenir lloc entre dos dels majors especialistes de l’Anglaterra victoriana: Owen y Huxley. Va ser una disputa desinhibida i pública, va tenir lloc davant tots els londinencs en els salons de les societats científiques i els sindicats laborals. D’ella es van fer ressò les revistes més famoses que es venien als quioscos i aquelles que publicaven els clubs de cavallers, així com publicacions científiques de major prestigi.
Cartes a Darwin
Amb motiu del segon centenari del naixement de Darwin, el 2009, escriptors, historiadors i filòsofs com Joan F. Mira, Josep Fontana, Ramon Alcoberro, Baltasar Porcel, Xavier Bru de Sala i Manuel Baixauli van mostrar la seua percepció del naturalista des de la seua particular i rica mirada.