En defensa de la ciència

01-RECORTES-NO
© Laura Garsando

Quasi 500 investigadors es concentraren a València per donar suport a les accions contra les retallades en I+D+i, organitzades pel col·lectiu científic a tota la geografia nacional. El sector de la investigació decideix afegir-se així a les protestes del conjunt de la societat contra les mesures d’austeritat que està emprenent el Govern de Mariano Rajoy des que guanyà les eleccions, contribuint a avivar més, si cap, la tensió al carrer.

Tant científics provinents de l’àmbit universitari com personal provinent d’organismes públics d’investigació es citaren al centre de la capital valenciana per defensar la pervivència de la ciència pública. El punt de trobada, l’estació del Nord, comportava un clar simbolisme: «agafar el tren de la dignitat per denunciar que el Govern espanyol insta a reduir la inversió pública en recerca», segons la organització.

Des de les xarxes socials ja es treballava fa dies per a donar difusió a la convocatòria, i a més s’animava als assistents a acudir enfundats en la bata de laboratori i maleta en mà. L’objectiu era una crítica, en cert mode, a la fugida de cervells que s’està donant entre els científics, especialment entre el col·lectiu dels més joves. Aquests són en gran mesura els més perjudicats per l’estancament del sistema de recerca, i per això es contaren entre els assistents més nombrosos a la congregació.

Entre els concentrats, majoritàriament joves, també s’entrellucaven cares conegudes, com la investigadora del Centre Príncep Felip, Consuelo Guerri. Aquesta científica acaparà molta atenció mediàtica quan decidí destinar l’import d’un guardó a cobrir la beca predoctoral d’un membre del seu grup d’investigació. També acudiren a la protesta nombrosos professors de la Universitat de València, com el catedràtic i director del grup d’investigació de Genètica Bioquímica i Biotecnològica, Juan Ferre. De fet, el científic es presentà amb el seu grup de recerca.

Baix el lema «Amb I+D+i sí hi ha futur», els investigadors es congregaren a migdia per denunciar que la despesa espanyola en ciència va caure en 2011 al 1,33% del PIB, xifra que situa el nostre país per davall de la mitja de la Unió Europea. D’altra banda, el finançament públic de I+D+i s’ha retallat en un 31% durant els últims dos anys. I l’any 2013 pinta encara més negre, ja que la viabilitat dels centres públics d’investigació i els recursos universitaris per a la recerca és més reduïda amb cada retallada. Els científics es queixaren també dels retards en les convocatòries d’investigació, perquè «quan et diuen que resultes beneficiari d’una beca, el procés ja està caducat o ja has perdut un any de beca» explica Carles Palanca, becari predoctoral.

IDIOTA
© Laura Garsando

«2013 pinta encara més negre, ja que la viabilitat dels centres públics d’investigació i els recursos universitaris per a la recerca és més reduïda amb cada retallada»

02-RECORTES-NO
© Laura Garsando
«Els joves, els més perjudicats per l’estancament del sistema de recerca, van ser els assistents més nombrosos»

Desaprofitament de joves talents

Però a més, la reducció del nombre de beques predoctorals deixa desemparats molts acabats de llicenciar, que veuen truncades les seues possibilitats laborals i professionals Així, la manca de recursos ha conduit a molts joves a abandonar el país i buscar millors expectatives de futur a l’estranger. Aquesta fugida compromet la competitivitat espanyola perquè buida el territori de massa gris. Talents formats i polits amb recursos propis dels que es beneficien altres països, com ja han denunciat professors de la Universitat de València en nombroses ocasions.

Arran de la concentració en defensa de la ciència, els investigadors tractaren de cridar l’atenció de la societat en aquest aspecte, i advertiren que «si els polítics continuen fent cas omís a les nostres reivindicacions, acabaran aniquilant el sistema espanyol de ciència i tecnologia». Perquè com repeteixen fins a la sacietat, la recerca científica és «clau» per a assegurar el «futur, el progrés i el benestar» del nostre país.

Juan-Ferre Francisco_Montes Consuelo-Guerri   Gergorio-Gonzalez

Juan Ferré:
«Si els polítics no creuen en la ciència, com l’han de fomentar?»

  Francisco Montes:
«La ciència pot aportar riquesa imperible a un país»
  Consuelo Guerri:
«Si no innovem ens quedarem enfonsats permanentment»
  Gregorio González:
«Un país que aspira a ser representatiu ha d’invertir en ciència»
Paula-Ruiz   Fernando-Cervera   Carles-Palanca   Julian
Paula Ruiz:
«No tenia cap opció d’aconseguir una beca»
  Fernando Cervera:
«Vaig muntar un negoci perquè, si havia d’arruïnar-me, volia que depengués de mi»
  Carles Palanca:
«Emigrar forma part de la trajectòria del científic, però després ha de poder tornar al seu país»
  Julián:
«La ciència abasta tots els sistemes productius»
© Mètode 2012