En record d’Emili Teixidor

01E_TEIXIDOR

L’escriptor Emili Teixidor, autor d’una trentena de llibres –entre els que podríem destacar l’exitós Pa negre– i guardonat amb diversos premis, ha mort aquest dimarts 19 de juny, als setanta-vuit anys.

«En Les runes del record, publicat a Mètode, Emili Teixidor narrava la seua infantesa, estretament lligada a la terra, que va passar entre les masies dels seus avis, a la comarca d’Osona»

El prolífic autor es va mantenir actiu al llarg de tota la seua vida i va combinar la seua tasca d’escriptor amb la de mestre i pedagog. L’escriptor, bon coneixedor de la naturalesa catalana, va col·laborar amb dos articles en la revista Mètode, en els números 56 i 73. En Les runes del record, dins la secció «Ciència per a poetes», narrava la seua infantesa, estretament lligada a la terra, que va passar entre les masies dels seus avis, a la comarca d’Osona. L’escriptor recordava amb tendresa els detalls d’aquest estil de vida, avui en vies d’extinció, i la seua relació amb la terra i el bestiar.

Aquest article fou il·lustrat amb l’obra de l’artista Frederic Amat, del qual Teixidor havia sigut mestre a l’escola. L’autor va retratar l’artista en el número 72 de la revista, publicat aquest passat hivern, en l’article Frederic Amat: L’art dels signes. En aquest, començava reconeixent que la crítica que pensava fer de l’artista estaria fortament influïda per l’afecte que sentia per ell, atès que «l’havia vist créixer com a persona i com a artista».

Us convidem, doncs, a conèixer la figura d’aquest genial autor a partir dels articles que va publicar a Mètode, i que teniu a la vostra disposició a la nostra pàgina web.

© Mètode 2012