Entrevista a Consuelo Guerri

Consuelo-Guerri
© Laura Garsando

Consuelo Guerri va ser una de les cares més conegudes presents a la concentració per la ciència que va tindre lloc la setmana passada a València. Acostumada a treballar amb becaris predoctorals al seu laboratori, la investigadora ha sigut testimoni aquest any del drama de molts joves científics de la institució, que han vist com el seu programa de beca era reduït a la mínima expressió o directament eliminat. A més, ha sobreviscut a l’ERO practicat per la direcció del mateix centre, que ha significat l’acomiadament d’un 40% de la plantilla i la supressió de 14 línies de recerca.

Què opina de la tendència imperant entre els joves a buscar eixides en altres països?
És un drama, perquè s’estan malbaratant molts recursos. Però no son sols els joves, la situació de tots els científics és roïna. Els projectes d’investigació i les beques s’estan retallant molt, i el que és més, que al Consell Superior d’Investigacions Científiques s’estiga perfilant un ERO és inèdit, no ha passat en cap país europeu.

Què els diria als membres del govern de Mariano Rajoy si els tinguera davant?
Un país sense innovació i desenvolupament està condemnat a acabar al fons de la mar. Jo l’any passat deia que podíem ser perfectament el nord d’Àfrica, ja no Europa. Durant molts anys s’han fet inversions en pressuposts i beques que ara són inútils per les retallades. Açò es una catàstrofe.

És la ciència la única via per eixir de la crisi?
Sí, ho tinc claríssim. Necessitem innovar en tots els sectors. I com que tenim menys recursos, s’ha de pensar en procediments alternatius que permeten avançar. Si no ho fem, ens quedarem afonats permanentment.

Laura Garsando. Estudiant de Periodisme a la Universitat de València.
© Mètode 2012.

 


«La fugida a altres països és un drama perquè s’estan malbaratant molts recursos. No son només els joves, la situació de tots els científics és roïna»

© Mètode 2012