Estèvia, la panacea dolça

Un dolç recorregut entre la visió passada i actual dels edulcorants

Estevia_caps
Imatge d’un exemplar de Stevia rebaudiana Bertoni proporcionada per l’equip director del projecte.

El passat 23 de novembre es va inaugurar a la Sala José Puche del Palau de Cerveró l’exposició Estèvia, la panacea dolça. Produïda pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, ha estat una iniciativa d’un equip multidisciplinari pertanyent a diferents àrees (botànica, història de la ciència, tecnologia dels aliments) coordinat per investigadors de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero.

Integrada per vuit panells circulars i nombroses il·lustracions, l’exposició mostra l’impacte que està tenint la comercialització d’un edulcorant natural, l’estèvia, que s’extrau d’una planta originària del Paraguai: Stevia rebaudiana Bertoni.

Contemplant l’exposició, els i les visitants podran transitar des de l’arribada del sucre de canya –la canyamel– a València procedent de Sicília, a primeries del segle xv, fins a l’aclimatació de l’estèvia a la conca mediterrània i la legislació de la Unió Europea de 2011 que permet l’ús alimentari dels glicòsids d’esteviol. El visitant aprèn, entre altres coses, que el botànic Antoni Josep Cavanilles va designar el gènere Stevia en honor a Pere Jaume Esteve, professor de la Càtedra d’Herbes de l’Estudi General de València a mitjan segle xvi, i que el consum d’edulcorants artificials ha estat objecte constant de controvèrsia des de l’aparició de la sacarina al darrer terç del segle xix. Al centre de la sala, una vitrina mostra una diversitat de productes edulcorants, disponibles als comerços d’alimentació, que inclouen l’estèvia en llur composició.

La vetllada d’inauguració va comptar amb la presència de quasi un centenar de persones entre les quals es trobaven els alcaldes dels ajuntaments de Morella i Sant Mateu, entitats col·laboradores d’aquest projecte. Tots dos van tindre unes paraules on ressaltaren la importància d’aquesta presentació i la revaloració de la figura de Pere Jaume Esteve, veí de les seues localitats.

L’exposició, que romandrà oberta al públic fins el 15 de gener de 2016, s’acompanya de la projecció d’un vídeo, d’uns deu minuts de durada. Es tracta d’un fragment de l’audiovisual multimèdia Estèvia, la panacea dolça, accessible a través d’Internet, realitzat pel Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València.

Marcos Morales Peláez. Estudiant del Grau de Biologia a la Universitat de València.
© Mètode 2015.

 

«El botànic Antoni Josep Cavanilles va designar el gènere Stevia en honor a Pere Jaume Esteve, professor de la Càtedra d’Herbes de l’Estudi General de València a mitjan segle xvi»

 

 

 

Estevia_dinsImatge d’un exemplar de Stevia rebaudiana Bertoni premsada, proporcionada per l’equip director del projecte.

© Mètode 2015

Estudiant de Biologia de la Universitat de València.