Quan el sexe importa: Conferència amb motiu de la presentació de ‘SheScience’

El número es presenta dimecres 21 de desembre al Centre Cultural La Nau

Hi ha igualtat de gènere en la ciència? Tenen les mateixes oportunitats homes i dones per a seguir una carrera acadèmica o científica? Com influeixen els biaixos androcèntrics en la recerca? Aquestes preguntes i d’altres són les que es posaran sobre la taula el pròxim dimecres 21 de desembre en la presentació del nou número de Mètode, SheScience: Ciència amb perspectiva de gènere.

La presentació, organitzada en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València, tindrà lloc a les 19 hores a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau (Carrer de la Universitat, 2 – València) i en ell hi participaran el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, la secretària d’Estat en Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, i Capitolina Díaz, catedràtica de Sociologia de la Universitat de València i coordinadora del nou número de Mètode.

A més, Eulalia Pérez Sedeño, filòsofa especialista en ciència, tecnologia i gènere i professora d’investigació del CSIC, donarà la conferència «Quan el sexe importa», que complementarà els articles publicats a la revista.

SheScience: Un número amb perspectiva de gènere

El nou número de Mètode analitza la situació de les dones en la ciència, els efectes dels biaixos androcèntrics en la recerca i els potencials canvis que representarien per a la ciència, i per a la societat en general, unes pràctiques inclusives.

Coordinat per Capitolina Díaz, en el monogràfic també han participat Ana Sánchez, Teresa Samper-Gras, Marcela Jabbaz, Carmen Magallón, Nazareth Gallego-Morón, Carme Valls-Llobet i Marine Buet. Els seus articles es complementen amb una tribuna de Marta Macho, responsable del blog Mujeres con ciencia i recentment guardonada amb el Premi Emakunde a la Igualtat, i una entrevista a Londa Schiebinger, directora del projecte Gendered Innovations. El número ha comptat també amb la col·laboració de l’artista Paula Bonet: les seues obres il·lustren la portada i les pàgines de SheScience.

Mètode: Una revista per a pensar la ciència

La revista Mètode, publicada per la Universitat de València i dirigida pel biòleg i periodista Martí Domínguez, va nàixer el 1992 i actualment es troba entre les principals publicacions de divulgació científica. Al llarg dels quasi vint-i-cinc anys de vida, la revista Mètode ha mantingut el seu compromís amb la divulgació de la ciència a través de la seua edició trimestral en català i en espanyol i de la seua pàgina web, així com en diferents xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram i Telegram). A més, la revista ha apostat per noves iniciatives, com la publicació de l’anuari en anglès Mètode Science Studies Journal o la publicació de la col·lecció de llibres de divulgació Monografies Mètode, que ja compta amb vuit títols.

© Mètode 2016