Fernando Sapiña, un químic a la taula

En homenatge al professor de la Universitat de València i col·laborador de Mètode

Fernando Sapiña

Ha mort Fernando Sapiña (1967-2018), professor de Química Inorgànica a la Universitat de València i col·laborador de Mètode. Fernando Sapiña desenvolupava la seua tasca investigadora a l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València (ICMUV), centre del qual va ser també director.

Gran divulgador, participava activament en totes les activitats científiques que se li proposaren. El seu entusiasme quedava palés en les múltiples iniciatives de divulgació de la ciència en què estava implicat. Sapiña era director de les col·leccions de llibres Sense Fronteres/Sin Fronteres i Ciència entre Lletres. També formava part del jurat del Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General».

Sapiña va coordinar el número 34 de MètodeCanvi global: El nostre impacte sobre la Terra (estiu del 2002), i el 49 (primavera del 2006), L’arbre evitern: El cultiu de l’olivera al Mediterrani, dedicat a l’olivera com a patrimoni alimentari, històric i paisatgístic. També va ser el coordinador, junt amb Daniel Ramón, del número 40 (hivern del 2003/2004), monogràfic dedicat a El que mengem: Cap a una fisiologia molecular del gust. Amb Clodovaldo Roldán va coordinar el número 56, Matèria d’art: La ciència en l’estudi i la conservació del patrimoni, i junt amb Guillermo Muñoz-Matutano el número 65 (primavera del 2010), Nano. En aquest número s’abordava l’àrea de la nanotecnologia des de diverses perspectives. Alguns d’aquests monogràfics han estat recuperats per a celebrar els 25 anys de Mètode. Sapiña, a més, era membre del Consell Assessor de la revista.

Però de la relació d’aquest científic i divulgador amb la revista destaca especialment la seua secció «La ciència a taula», en la qual aplicava els seus coneixements de química als aliments i processos culinaris, sempre acompanyats d’una recepta per a posar en pràctica el que s’ha aprés. Era una de les seccions més populars de la revista i de les més compartides a les xarxes socials. L’edició de la totalitat dels seus articles a Mètode era un projecte que es concretarà en una pròxima monografia.

Avui el recordem recuperant l’últim article que va escriure per a la revista: Més rigorosos, més seriosos, més filosòfics…

© Mètode 2018