Gemma Marfany parlarà sobre les implicacions ètiques de la genètica a La Nau
L'acte, amb motiu del número 100 de Mètode, serà a La Nau el 22 de maig
La professora Gemma Marfany participarà en el cicle «Els grans reptes de la ciència» amb la seua conferència Humans 2.0: La genètica del segle XXI, el dimecres 22 de maig a les 19:00 hores a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
Gemma Marfany, docent titular del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona i membre de l’Observatori de Bioètica i Dret de la UB, parlarà sobre l’impacte de la genètica en el present i el futur de les nostres vides. Avui dia, les tècniques d’edició genètica ja permeten modificar organismes a la carta. Amb aquestes ferramentes disponibles, alterarem l’ADN de l’espècie humana per a crear éssers humans optimitzats? Tenim els coneixements suficients per a escollir quines són les variants genètiques desitjables?
Gemma Marfany, que també dirigeix un grup de recerca que investiga les bases genètiques de malalties hereditàries minoritàries, ha participat en el monogràfic inclòs en el número 100 de la revista Mètode, una selecció d’articles que conviden a reflexionar sobre el paper de la ciència, en termes tècnics, socials i ètics, per a fer front als desafiaments que la crisi energètica, el canvi climàtic o el desenvolupament de la genètica plantegen a curt i mitjà termini. En el seu article, Marfany reflexiona sobre el possible paper dels éssers humans en el control de la nostra pròpia evolució de la mà dels coneixements que tenim actualment sobre l’ADN i les tècniques que hem desenvolupat per a modificar-lo.
La conferència és d’entrada lliure amb aforament limitat.
El cicle de conferències «Els grans reptes de la ciència» està organitzat per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives juntament amb la revista Mètode amb motiu dels 100 números de la revista de divulgació de la Universitat de València. A més, dins de les activitats per a celebrar els 100 números de la revista, la Sala Oberta de La Nau acull fins al pròxim 15 de setembre l’exposició «Mètode: 100 números de ciència». Aquestes activitats s’emmarquen dins de la programació que el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha organitzat amb motiu del seu 20è aniversari coincidint també amb el 520è aniversari de la Universitat de València.
La pròxima conferència del cicle serà el dimecres 5 de juny a càrrec de Xurxo Mariño i se centrarà en el gran repte neurocientífic: trobar l’origen de la ment autoconscient.