La gran setmana de la ciència europea

esof1

José Manuel Durão Barroso durant la cerimònia d’apertura de l’ESOF 2014. El president de la Comissió Europea va destacar la importància de la ciència i del seu desenvolupament per al conjunt de la Unió. / Foto: Mikkel Ostergaard/ESOF2014

 

Anna Mateu (Copenhagen). El districte Carlsberg de Copenhagen acull des de diumenge l’edició de 2014 de l’ESOF (Euroscience Open Forum). Aquest barri de la capital danesa, amb un paisatge industrial lligat a la producció de cervesa en el passat, és fins al pròxim dijous l’escenari d’una gran trobada biennal que reuneix a científics, estudiants, agents socials i periodistes per a debatre sobre els últims avanços de la ciència, i els seus aspectes socials, econòmics i culturals. Es tracta de la trobada científica més gran d’Europa, on s’esperen més de 4.000 participants al llarg de la setmana.

Durant la cerimònia d’apertura, diumenge 22, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso va destacar la importància d’invertir en ciència «ara que estem sortint de la pitjor crisi econòmica des dels anys trenta» i va destacar que «el progrés social i econòmic, així com moltes de les solucions als problemes d’avui dia, vindran de la ciència».

esof2

Mikkel Ostergaard/ESOF2014Sala d’exhibició de l’ESOF, a l’edifici principal del fòrum. L’ESOF ofereix l’oportunitat de mostrar diferents iniciatives de recerca o difusió de la ciència i intercanviar experiències entre els diferents participants. / Foto: ESOF

L’acte, que va estar presidit per la reina Margarida II de Dinamarca, va comptar a més amb un diàleg estrella entre Fabiola Gianotti, científica del CERN i portaveu de l’experiment ATLAS quan es va anunciar el descobriment del bosó de Higgs, i Rolf-Dieter Heuer, director del CERN. Amb un gran sentit de l’humor i un to distés, els dos científics van parlar sobre diferents aspectes de la descoberta del bosó i sobre la seua importància per a la ciència. Rolf Heuer va subratllar que sovint s’ha menystingut la capacitat de comprensió del públic en general sobre este tema: «Pensem que no són capaços d’entendre la ciència, i no és així».

Ciència i societat

Si va haver un nexe en comú en els diferents discursos de la cerimònia d’apertura va estar la importància de tendir ponts entre ciència i societat, seguint el lema de la trobada d’enguany: «Science Building Bridges». Durant el matí, un dels actes satèl·lit de l’ESOF havia tingut com a protagonista precisament la comunicació de la ciència. La I Conferència Europea de Periodistes Científics va reunir professionals de diversos països per reflexionar sobre els reptes d’aquesta professió. Els nous models de negoci i la crisi del sector tradicional dels mitjans va ser un dels fils conductors de la trobada. «Els nous mitjans i xarxes socials estan canviant la nostra forma d’accedir a la informació, estem esdevenint més impacients i cada vegada ens costa més llegir històries llargues, però encara no sabem si això és positiu o negatiu», va assegurar Satu Lipponen, presidenta de l’EUSJA (European Union of Science Journalism Associations). Reflexions sobre nous reptes que s’uneixen als antics: com tractar la informació científica de forma ètica, i la forma de trobar un equilibri entre promoure la ciència i convertir-se en publicistes.

esof3

Paral·lelament a l’ESOF 2014, el festival Science in the City acosta la ciència als ciutadans de Copenhagen, que poden participar en diferents activitats encaminades a la divulgació de la ciència. / Foto: ESOF

Durant tota la setmana, l’ESOF té previstes també sessions destinades a la comunicació de la ciència en diferents disciplines com la nanotecnologia o la salut. Una setmana de trobades científiques que es complementen amb el festival Science in the City, que duu la ciència als carrers amb diverses propostes lúdiques i divulgatives per a gent de totes les edats. En definitiva, una autentica festa de la ciència que en aquesta ocasió té com a capital Copenhagen.

 

© Mètode 2014

Cap de redacció de la revista Mètode.