Hàbitats tecnològics

IVAM-dins
© IVAM
Construint hàbitats tecnològics es podrà visitar a l’IVAM fins l’1 de juliol.

Què ens depararà el futur? En un moment en què el canvi climàtic es fa cada dia més palès, amb uns recursos energètics cada cop més inaccessibles i amb una manca d’aigua creixent, ningú no sap a hores d’ara a quines condicions s’haurà d’adaptar la humanitat dins d’uns anys per seguir vivint al planeta Terra. Per això, no són pocs els investigadors que, en l’actualitat, estan duent a terme avanços tecnològics dirigts a perfilar el món en què viurem, treballant per construir habitatges adaptats a les condicions extremes que, segons els experts, dibuixaran la realitat del planeta blau en un futur potser no massa llunyà.

Per divulgar els treballs de molts d’aquests investigadors, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha preparat una mostra per acostar als ciutadans del present el món del futur. Amb l’exposició Construint hàbitats tecnològics, inaugurada el passat 3 d’abril a l’IVAM, el museu valencià dóna l’oportunitat al visitant de conéixer els projectes que a hores d’ara s’estan desenvolupant arreu del món per construir espais habitables en entorns extrems terrestres i espacials, des de l’Antàrtida o el fons mari fins l’espai profund o la superfície d’altres planetes. Aquesta exposició, que es podrà visitar fins el pròxim 1 de juliol, és la primera de les quatre mostres del projecte IVAM Tecnológico, en què l’institució fa un repàs a l’avantguarda del món de l’art, l’arquitectura i la tecnologia. Consuelo Císcar, directora de l’IVAM, destacà que amb aquesta exposició es pretén «fer reflexionar sobre com viurem en altres espais, amb altres materials i amb altres maneres de relacionar-nos amb l’entorn», en un món en què «els recursos de la Terra no seran suficients per donar recer a una població que es multiplicarà al llarg d’este segle».

Mitjançant la projecció d’imatges i vídeos, es presenten hàbitats dissenyats per instituts internacionals com la NASA, l’Agència Espacial Europea, la japonesa NOAA i també pels estudis d’arquitectes de renom com ara Norman Foster o Richard Rogers, que a hores d’ara executen edificis la tecnologia dels quals es pot aplicar a llocs com l’Agència Espacial Internacional. Així doncs, Construyendo hábitats tecnológicos mostra projectes ja realitzats i altres en plena execució, dissenyats per ser eficients energèticament i orientats a optimitzar els recursos planetaris en situacions extremes. En aquest sentit, el comissari de l’exposició, Raúl Pulit, arquitecte valencià que treballa per a la NASA, va inicidir en el fet que «els nostres edificis consumeixen més del 40% de l’energa disponible al planeta Terra, una cosa que devem corregir abans que siga irreversible».

Per a això treballen els estudis i instituts protagonistes d’aquesta exposició, que en l’actualitat duen a terme una tasca real que a molts els podria semblar pròpia d’un còmic de ciència ficció, desenvolupant una nova realitat arquitectònica i cultural capaç de vincular la Terra amb l’espai exterior.

José Vicente Bernabeu. Estudiant de Periodisme de la Universitat de València.
© Revista Mètode.

 

«El visitant podrà conéixer projectes per construir espais habitables a entorns extrems, com l’Antàrtida, el fons marí, l’espai profund o la superfície d’altres planetes»

«A la mostra s’exposen hàbitats dissenyats per arquitectes com Norman Foster o Richard Rogers, la tecnologia dels quals es pot aplicar a llocs com l’Agència Espacial internacional».

© Mètode 2012

Periodista, París.