La cala encantada

calaencantada74-3
© Col·lecció Aena d’Art Contemporani
Fragment de La cala encantada del pintor paisatgista Joaquim Mir que apareix a la portada del nou número de Mètode. Aquest artista català es va encisar per la màgia de les cales mallorquines i va representar diverses versions d’una mateixa cala l’any 1902.

Obriu-me dins el mar, vells pescadors,
que m’entri de verdor una alenada,
que tingui llum de barques i pinar
i el sol em transparenti el joc de l’aigua.
BLAI BONET. «La cala», Entre el coral i l’espiga, 1952.

La cala és l’essència de la nostra costa mediterrània. Els seus contorns rocosos i els seus coralls marins han servit de motiu artístic per a molts pintors, així com escriptors i poetes com Blai Bonet. Aquest número 74 de la revista Mètode no és sinó una mirada curiosa i reflexiva a la cala mediterrània des d’una vessant geogràfica, geològica i antropològica i també des d’un punt de vista literari i artístic. Aquesta heterogeneïtat de la cala mediterrània es reflecteix en els continguts del nou número de Mètode, que com bé assenyala el professor Jorge Hermosilla, és producte de l’interès pel coneixement i la pluralitat científica propis de la Universitat de València.

Al seu torn, el monogràfic coordinat pel professor emèrit de Geografia Vicenç M. Rosselló, analitza la geomorfologia, el paisatge i el turisme de les cales mediterrànies; però no oblida els aspectes més humanístics que evoca la nostra costa. Perquè, com apunta aquest especialista, no hi ha ciència sense humanitats: “els geògrafs, massa agosarats, depassem el marc físic i, perquè sense humanitat no hi hauria ciència de l’espai, hem escorcollat en l’art pictòric, en la literatura i en l’economia la valoració del paisatge litoral”.  Així doncs, La cala encantada esdevé un homenatge a l’artista Joaquim Mir a càrrec de tres artistes valencianes de la talla de Rosa Torres, Eva Mus i Anna Sanchis.

A més, aquest número inclou reportatges de candent actualitat com “Rhynchophorus ferrugineus, o el devorador de palmeres”, que exposa les conseqüències que estan patint les palmeres al País Valencià a causa de la plaga del morrut roig. També hi trobarem un assaig de Pilar Goya i María Luisa Jimeno sobre la científica Marie Curie i un altre sobre les vinyetes dedicades a Charles Darwin a la premsa espanyola i internacional, a càrrec d’Anna Mateu i el director de Mètode, Martí Domínguez.

© Mètode 2012.

 

calaencantada74
© Valentín Rodríguez
Cala del Xarco a la Vila Joiosa, un paisatge molt comú a la zona de la Marina.

calaencantada74-2
© Rosa Torres
Sèrie «La cala encantada» que reinterpreta l’original de Mir.

© Mètode 2012