La cara del dolor, nou número de Mètode

071-71

El símptoma més universal, el dolor, és el tema central del nou número de la revista Mètode. Coordinat pel catedràtic de Farmacologia Francisco José Morales-Olivas, La cara del dolor. Ciència i ètica d’un símptoma universal és el títol del número de tardor de la revista de divulgació.

«El dolor és el símptoma més freqüent en la malaltia humana i ha acompanyat els éssers vius des de l’inici de la seua existència –explica Morales-Olivas–. S’ha afirmat que el dolor conforma la nostra pròpia identitat com a humans, ja que no sols és una percepció desagradable, complexa des del punt de vista neurològic, sinó que s’acompanya de components afectius que ens fan preguntar-nos per la nostra raó de ser.»

A través dels diversos articles, aquest nou monogràfic revisa els aspectes fonamentals del dolor des d’un punt de vista mèdic, però també conceptual i ètic. El dret a no patir dolor, les dificultats d’avaluació d’un símptoma subjectiu, els efectes del dolor crònic en la vida quotidiana o la infravaloració del dolor pels propis pacients i pel personal mèdic són alguns dels temes que tracta aquest monogràfic de la revista Mètode.

En el monogràfic central han participat diversos investigadors i especialistes i ha comptat amb la col·laboració de les artistes Marusela Granell i Greta Alfaro, que han intentat copsar allò més ocult i inexpugnable del dolor.

ARTISTES71

A l’esquerra, Marusela Granell, Cap a l’altre costat, 2011, fotografia, dimensions variables. A la dreta, Greta Alfaro, Vida 2, 2011, collage digital, 21 x 28 cm.

El número de tardor de Mètode ofereix a més diversos articles i reportatges que tracten diferents temes científics actuals, com les entrevistes a l’historiador de la ciència Mark Harrison i al socioecòleg Ramon Folch. A més, podrem trobar un interessant article de Paula Casal sobre les implicacions dels embarassos subrogats o ventres de lloguer, i un extens document etnobotànic sobre l’arç blanc, entre molts continguts més.

© Mètode 2011.

 

© BananaStock Ltd.

METODE71_cat

El número de tardor de Mètode, coordinat pel catedràtic de Farmacologia Francisco Morales, està dedicat al dolor des d’un punt de vista ètic i mèdic.

 

PORTADA_OXIGEN

Amb el teu número de tardor, rebràs a més com a regal l’últim exemplar de la col·lecció «Monografies Mètode», Oxigen, una obra de teatre de Carl Djerassi i Roald Hoffmann.

© Mètode 2011