«La ciència a taula», premiada per la Xarxa Vives

La monografia editada per Mètode rep el guardó al millor llibre de ciències naturals i aplicades

La ciència a taula

La segona edició dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària, convocats per la Xarxa Vives d’Universitats, ha reconegut La ciència a taula, el darrer volum de les «Monografies Mètode», com a Millor llibre de ciències naturals i aplicades. La institució valora així la tasca editorial feta en aquest volum que recull una selecció dels articles publicats pel químic i divulgador Fernando Sapiña en la seua secció sobre ciència i gastronomia en la revista Mètode, també sota el títol de «La ciència a taula». Els premis tenen com a objectiu donar a conèixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català i el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries de la Xarxa Vives. A més, els guardons busquen prestigiar la llengua catalana en l’àmbit universitari, a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús en la difusió del coneixement.

Un llibre per descobrir la cuina i la seua ciència

La ciència a taulaa cura de Juli Peretó i editat per Mètode, agrupa 42 articles de Fernando Sapiña sobre els principis físics i químics dels aliments i de les seues elaboracions, tots acompanyats d’una recepta culinària. Aquests textos es poden llegir de manera independent, o bé descobrint els fils subtils entre ells a través de la textura, el color, el sabor, l’olor o les transformacions culinàries dels aliments. En el llibre, a més, queda palesa la vocació divulgadora de Fernando Sapiña, amb uns textos a vessar de referències literàries i experiències quotidianes, d’anècdotes familiars i amicals. Un llibre en definitiva per descobrir la cuina i la seua ciència.

Per a Martí Domínguez, director de Mètode i de la col·lecció de monografies, «aquest premi és un bonic homenatge a la figura de Fernando Sapiña i a la seua tasca divulgativa. El llibre combina molt bé el fons amb la forma i és un magnífic exemple de divulgació on els conceptes científics van acompanyats per una pràctica, en aquest cas, una recepta que el lector pot realitzar. Una obra molt completa».

Fernando Sapiña

Important és també la col·laboració de l’artista Teresa Tomás en aquesta publicació. En el seu laboratori interdisciplinar Palomita de maíz, Teresa Tomás experimenta en projectes en què la gastronomia s’hibrida amb la seua obra artística. Seues són les imatges de la portada i la contraportada del llibre. Pel que fa al disseny gràfic i la maquetació, va anar a càrrec de José Luis Iniesta.

Segona edició i versió en anglès

Tal com ja ocorria amb els seus articles per a la revista, el llibre amb els textos de Fernando Sapiña va gaudir d’una gran acollida des que va posar a la venda. Prova d’això és que s’ha hagut de fer una nova edició. A més, l’obra també compta amb una versió en anglès, Science at the table.

L’èxit d’aquest treball de la revista Mètode amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València ha estat possible també gràcies al Centre Cultural La Nau, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, la Facultat de Química de la Universitat de València, el Departament de Química Inorgànica, l’ICMUV, el Gastrolab-Fernando Sapiña, l’Espai Ciència-IEC, l’Il·lustre Col·legi Oficial de Químics de la Comunitat Valenciana, Genofood i Darwin Bioprospecting Excellence.

Els guardons

El jurat de la segona edició dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària estava format per Jordi Montaña (vicepresident I de la Xarxa Vives d’Universitats), Núria Cadenes (periodista i escriptora), Caterina Mercè Picornell (del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears) i Joan Santanach (del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona).

Els premis compten amb quatre categories: millor edició, millor coedició interxarxa, millor llibre de ciències naturals i aplicades, i millor llibre de ciències socials, arts i humanitats. El jurat també ha reconegut en aquesta convocatòria les obres 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona, de Claudi Mans i Santiago Álvarez (eds.), d’Edicions de la Universitat de Barcelona, amb el Premi a la millor edició; Teatre complet I (1865-1873), de Rossend Arús i Arderiu, amb edició i estudi de Magí Sunyer, i coeditat per Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili i Edicions de la Universitat de Barcelona, amb el Premi a la millor coedició interxarxa, i La represa del moviment Freinet (1964-1974), a cura d’Alfred Ramos González i Ferran Zurriaga Agustí, i publicat pel Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I, com a Millor llibre de ciències socials, arts i humanitats.

Les obres guanyadores, disponibles a la caseta de la Xarxa Vives durant la Setmana del Llibre en Català (mòdul 2), seran presentades en un acte aquest diumenge, 13 de setembre, a les 11.00 hores a l’escenari 1 de la Setmana (Moll de la Fusta, Barcelona).

La Xarxa Vives és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats en educació superior, cultura i llengua. Lidera serveis per a universitats amb l’objectiu de contribuir al procés de construcció i de desenvolupament econòmic i social d’aquesta regió universitària transfronterera de l’Europa Mediterrània.

© Mètode 2020