La línia roja: El càncer en el segle XXI

num 77 Mètode

El càncer té un protagonisme cada vegada més gran a la nostra societat. La mediatització d’aquesta malaltia ha generat una gran quantitat de discursos que tracten d’acostar-s’hi de manera diversa, amb més o menys rigor. S’ha convertit en una por constant, quan no en una crua realitat en la vida de moltes persones. És estrany no conèixer ningú que haja patit càncer i els mitjans de comunicació ens en mostren casos a diari. És un bon moment, per tant, per abordar aquest fenomen des d’una òptica que contemple diferents perspectives i qüestionar algunes idees preconcebudes. Quin percentatge de mortalitat té aquesta malaltia? N’ha augmentat el nombre d’afectats en els darrers anys? Quins factors ambientals poden provocar càncer? El número 77 de la revista Mètode tracta d’analitzar aquestes i altres qüestions a través del seu monogràfic La línia roja: El càncer en el segle XXI, coordinat per la doctora Ana García, cap clínic de ginecologia de l’Institut Valencià d’Oncologia.

«La mediatització del càncer ha generat una gran quantitat de discursos que tracten d’acostar-s’hi de manera diversa, amb més o menys rigor»

Els factors ambientals que generen tumors, el càncer hereditari, el càncer durant l’adolescència o el tractament estètic de la malaltia en l’obra de diversos artistes són alguns del temes que es tracten en un monogràfic que compta amb les col·laboracions de Salvador Macip, Vicent Guillem Porta i Maria José Juan Fita, Ana Osorio Cabrero, José Luís Gallo Vallejo, Marina Pollán Santamaría, Jesús Martínez Oliva i Domingo Pujante. A més, el director Mètode Martí Dominguez i Lucía Sapiña, de l’Observatori de les Dues Cultures, elaboren una anàlisi del tractament que van donar al Dia Mundial del Càncer diversos mitjans escrits de l’Estat espanyol. El monogràfic inclou també dues entrevistes. La primera, amb Javier Magriña, cirurgià especialista en ginecologia oncològica i cirurgia robòtica en la Clínica Mayo d’Arizona (Estats Units). I la segona, amb Rafael Tabarés, catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València, que aborda la relació entre el càncer i les malalties mentals.

La Llei de costes i la destrucció del litoral

El número 77 de Mètode, corresponent a la Primavera de 2013, es complementa amb diversos articles que tracten temes d’actualitat com la recentment aprovada Llei de costes i la seua relació amb la destrucció del litoral, la domesticació d’elefants a l’Àsia o les connexions entre les corrents oceàniques i el clima. S’hi inclou també un text en profunditat sobre la Via Làctia i les entrevistes a Ricardo Amils, astrobiòleg que ens acosta als denominats «límits de la vida», i al professor de Física del MIT i guanyador d’un premi Nobel Frank Wilczek. La publicació compta també amb una tribuna d’Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València i professor de la Facultat de Medicina, i amb les seccions dels col·laboradors habituals de Mètode.

© Mètode 2013