La planta del cacau, protagonista al Dia de la Fascinació per les Plantes

PLANTA_CACAO

El pròxim dia 18 de maig coincideixen dues efemèrides que el Jardí Botànic de la Universitat de València no ha volgut deixar passar de llarg: el Dia Mundial de la Fascinació per les Plantes i el Dia Internacional dels Museus. Per això, des del Jardí s’ha organitzat una jornada d’activitats i de portes obertes que començarà a les 10 hores i s’allargarà fins les 19.30h de la vesprada. 

El matí estarà dedicat als més menuts: vora tres-cents xiquets de diverses escoles i instituts de València acudiran al jardí per descobrir la planta del cacau (Theobroma cacao), la desconeguda matèria prima de la xocolata. La iniciativa va estar impulsada des del CSIC, mentre que la idea de dedicar el dia de la Fascinació per les Plantes a la planta del cacau es degué, com reconeixen al departament de Didàctica del Jardí, al fet que «els més menuts no saben, ni s’imaginen, com s’obté la xocolata, un aliment que els encanta». 

L’obertura de la jornada correrà a càrrec del coordinador institucional del CSIC al País Valencià, José Pío Beltrán; la directora del Jardí Botànic, Isabel Mateu; la coordinadora del Gabinet de Didàctica del Jardí, María José Carrau, i representants del Rectorat de la Universitat de València. A continuació, els alumnes del col·legi públic Cervantes de València, del Sagrado Corazón de Godella i de l’institut de secundària El Marítim faran un recorregut pel jardí on se’ls mostraran totes les plantes implicades en l’elaboració de la xocolata (la vainilla, el sucre, la planta del cacau) i altres plantes cauliflores, com el garrofer i l’arbre de l’amor, les flors dels quals també naixen de tiges. 

  © José Vicente Bernabeu
A dalt, planta del cacau (Theobroma cacao) del Jardí Botànic de la Universitat de València.
JARDIBOT
© Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València
 

«Els assistents tindran l’oportunitat de conèixer tots els indrets del jardí amb visites guiades»

A banda del CSIC, que repartirà entre els alumnes un joc educatiu, la ONG Intermon Oxfam i Xocolateria Comes, del Museu de la Xocolata de Sueca, també col·laboraran a la diada, preparant jocs i un taller d’elaboració de xocolata per als alumnes de primària. 

Els més grans, en canvi, conclouran la jornada amb una classe pràctica sobre la història de la planta del cacau i quins passos s’han de donar per fabricar una rajola de xocolata. 

De vesprada, i per commemorar el Dia Internacional dels Museus, les portes del Jardí Botànic estaran obertes als visitants. Tothom que desitge acostar-se per conèixer el jardí, tindrà l’oportunitat de fer un recorregut guiat per tots els indrets, de 16.30 a 19.30 hores. L’organització també ha previst que les carpes instal·lades per Xocolates Comes i per Intermon Oxfam romanguen obertes també durant la vesprada, amb l’objectiu que tothom puga conèixer de primera mà com es fabrica la xocolata tradicional valenciana i quins projectes està executant l’ONG en matèria de producció de xocolata i comerç just.

José Vicente Bernabeu Pardo. Estudiant de Periodisme de la Universitat de València.
© Mètode 2012. 

   
© Mètode 2012

Periodista, París.