L’Albufera, 25 anys després

01ALBUFERA
© A. Mateu
«La mostra analitza el valor patrimonial i biològic del paratge i reivindica les revoltes de la societat valenciana per protegir la devesa front als plans urbanitzadors»

L’any 2011 es van complir els vint-i-cinc anys de la declaració de Parc Natural de l’Albufera i la Universitat de València va retre homenatge a aquest emblemàtic espai mitjançant l’exposició que es va inaugurar dijous passat al Jardí Botànic de la Universitat de València. L’exposició, de caràcter itinerant, ha passat ja pels municipis de Sollana i Sueca i es podrà visitar al Jardí Botànic fins el pròxim 29 de febrer. El Vicerectorat  de Participació i Projecció Territorial ha impulsat la mostra i ha comptat amb la col·laboració de més de trenta autors i d’Acció Ecologista-Agró, que ha volgut destacar «l’important paper que van jugar a les darreries del franquisme totes les persones i entitats que van lluitar per conservar i protegir l’Albufera», segons manifestà William Colom, president d’AE-Agró.

02ALBUFERA
© A. Mateu
D’esquerra a dreta, Maria Rosa Miracle, catedràtica d’Ecologia de la Universitat de València; el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; William Colom, president d’AE-Agró; i Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial, durant l’acte d’inauguració d’aquesta exposició dedicada a la història del Parc Natural de l’Albufera de València.

La catedràtica d’Ecologia de la Universitat de València Maria Rosa Miracle també va posar en relleu «l’incalculable valor» del parc natural, una de les poques zones humides que queden a la Mediterrània, per la seua importància quant a la preservació de la biodiversitat i la regulació del clima. Per la seua banda, el rector de la Universitat, Esteban Morcillo, fou l’encarregat de tancar l’acte, amb una intervenció en què apel·là a la «necessitat de protestes i propostes de la ciutadania» en els temps que corren. «Cal entendre que les coses no són debades», incidí el rector, «necessitem més societat civil i per això, les universitats han d’estar ahí, per assumir responsabilitats».

L’exposició, que a partir de març viatjarà a Sedaví, Massanassa i Cullera, es composa de dues parts. En una, es fa un recorregut per la història del parc natural i s’analitza el seu valor patrimonial i biològic; en l’altra –aquella dirigida per Acció Ecologista-Agró– es reivindica la revolta que protagonitzà gran part de la societat valenciana contra els plans d’urbanització de la devesa i la influència que tingueren certs mitjans de comunicació als anys setanta per promoure la protecció de l’Albufera i aconseguir la denominació de parc patural, el primer del País Valencià, l’any 1986.

José Vicente Bernabeu. Estudiant de Periodisme de la Universitat de València.
© Mètode 2012.

 
© Mètode 2012

Periodista, París.