L’aparador de febrer

Propostes de lectures de divulgació científica

Secció de llibres de la revista Mètode

Cada mes, a la secció de llibres de la revista Mètode, proposem una sèrie de lectures per a complementar i potenciar la mirada científica dels nostres lectors i lectores. Aquests són els títols que recomanem aquest mes de febrer. Bona lectura!

 

100 coses que cal saber sobre el cervell
Neurones, connexions, gens i pensaments
DAVID BUENO I TORRENS
Cossetània. Valls, 2020. 215 pàgines.

David Bueno i Torrens, doctor en biologia i professor de genètica en la Universitat de Barcelona, convida el lector a conèixer el cervell i, així, a descobrir-se a si mateix. El llibre respon a diferents interrogants sobre aquest òrgan, i esclareix diversos aspectes del comportament humà. Es relacionen així activitat cerebral i aspectes de la vida mental, en una obra que ens planteja què són les emocions, com decidim a qui votem o si som realment lliures, entre moltes altres realitats sobre el nostre cervell.

 

 

 

 

Cómo crear un ser humano
PHILIP BALL
Traducció d’Irene de la Torre. Turner. Madrid, 2020. 376 pàgines.

El químic i doctor en Física Philip Ball explica com es crea la vida i ho fa anant més enllà dels coneixements bàsics que acostumem a tindre, apropant el lector al fascinant món de la ciència. L’obra també presenta, a més a més, com es reprodueix aquesta vida als laboratoris, i les oportunitats que açò comporta, com la cura de determinades malalties congènites o la reproducció assistida. Tot açò emmarcat i contextualitzat en les implicacions morals i socials del concepte de vida, i amb el plantejament, fins i tot, de la identitat i el significat de l’ésser humà.

 

 

 

 

El motín de la naturaleza
Historia de la Pequeña Edad de Hielo (1570-1700), así como del surgimiento del mundo moderno, junto con algunas reflexiones sobre el clima de nuestros días
PHILIPP BLOM
Traducció de Daniel Najmías Bentolilla. Anagrama. Barcelona, 2019. 270 pàgines.

Investigacions de pensadors i científics com Pierre Bayle, Voltaire, Montaigne o Kepler s’uneixen en aquesta obra a testimonis més modests i anònims sobre l’evolució, canvis i pertorbacions del clima. L’historiador, novel·lista i traductor Philipp Blom aprofundeix en la Petita Edat de Gel, així com en les alteracions climàtiques actuals. L’obra incideix d’aquesta manera en els desafiaments de la situació present i futura, i en la necessitat de desenvolupar solucions duradores.

 

 

 

 

Eso no estaba en mi libro de genética
SERGIO PARRA
Guadalmazán. Córdoba, 2020. 316 pàgines.

La protagonista d’aquest llibre de l’escriptor i divulgador de ciència Sergio Parra és la genètica, fonamental en qui som i serem. Parra la presenta des d’una mirada concreta, que mostra els seus aspectes menys coneguts mitjançant els exemples i casos més fascinants, que demostren com l’ADN, el del món real, pot arribar a fer que superherois, bèsties i criatures de còmic semblen poc creatius. El lector pot així descobrir noves i sorprenents realitats sobre la genètica, al mateix temps que consolida allò ja conegut, això sí, amb exemples curiosos i cridaners.

 

 

 

 

La mujer invisible
Descubre cómo los datos configuran un mundo hecho por y para los hombres
CAROLINE CRIADO PEREZ
Traducció d’Aurora Echevarría Pérez. Seix Barral. Barcelona, 2020. 528 pàgines.

Viure en una societat que ha estat construïda per als homes té una sèrie d’efectes negatius en les dones, que arriben fins i tot a veure la seua salut compromesa. És d’aquest alt preu que paguen les dones que parla Caroline Criado, periodista i activista feminista. El seu llibre analitza el masclisme en diferents àrees: la vida pública, la laboral, o l’àmbit de la salut, entre altres. L’autora recopila dades, estadístiques i històries personals, i exposa les situacions i els detalls que evidencien aquesta situació, des de la grandària dels mòbils fins als efectes secundaris dels fàrmacs.

 

 

 

Más allá del Big Bang
Breve recorrido por la historia del universo
IVÁN AGULLÓ
Debate. Barcelona, 2020. 112 pàgines.

Llicenciat i doctorat en Física per la Univesitat de València, l’il·licità Iván Agulló va ser el primer científic espanyol a guanyar el concurs d’assajos de la Gravity Research Foundation el 2011, i va repetir el 2017, fet que el va convertir en un dels pocs investigadors a aconseguir-lo per partida doble. Ara, utilitza les seues habilitats en aquest breu i potent assaig divulgatiu, on aconsegueix condensar les qüestions més candents de la cosmologia  i donar-los una resposta precisa i actualitzada, alhora que adaptada al públic general.

 

 

Respuestas sorprendentes a preguntas cotidianas
Curiosidades que solo la ciencia puede explicar
JORDI PEREYRA
Paidós. Barcelona, 2020. 384 pàgines.

La curiositat humana ens porta a fer-nos preguntes instintives, quotidianes, sobre el funcionament del món i l’univers. Preguntes que ens venen de sobte al cap i que romanen en el fons del nostre pensament com una tasca pendent. L’enginyer i divulgador Jordi Pereyra porta des de 2013 fent el possible per respondre a aquestes preguntes al seu blog «Ciencia de sofà. Divulgación Científica para mentes distraídas». Ara publica aquesta selecció de 25 dubtes existencials acompanyats d’il·lustracions, documentació i, sobretot, un gran sentit de l’humor.

 

 

 

Salud a ciencia cierta
Consejos para una vida sana (sin caer en las trampas de la industria)
MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ-GONZÁLEZ
Planeta. Barcelona, 2018. 336 pàgines

El metge, epidemiòleg i investigador Miguel Ángel Martínez-González aprofundeix en els vertaders hàbits saludables, aquells que es mantenen independents als interessos de les empreses de la indústria alimentària. Aquest llibre, basat en l’estudi de més de 20.000 persones durant una dècada, permet al lector conèixer allò que la medicina sap sobre qüestions com el pes, el colesterol, el consum d’alcohol o tabac, l’estrès o la felicitat. Li permet conèixer què és la vertadera salut, i com la indústria alimentària s’allunya d’aquesta en crear falses necessitats en la ciutadania amb l’objectiu d’incitar-la al consum.

 

 

 

llibres de la revista Mètode

Univers Einstein!
Idees genials i siderals
RÜDIGER VAAS
Traducció d’Alba Gort Quílez. Cossetània. Valls, 2020. 128 pàgines

Com bé indica el títol de l’obra del periodista científic Rüdiger Vaas, aquest és un llibre que aprofundeix en la figura d’Einstein, en els seus descobriments i teories i en la importància que les seues aportacions continuen tenint hui en dia. L’espai i el temps, la gravitació i la geometria o el món quàntic són algunes de les realitats en les quals l’obra incideix, de la mà de les il·lustracions de Gunther Schulz.

 

 

© Mètode 2020