L’estiu sol ser època de recuperar lectures pendents. Aquest any, a més, el confinament entre els mesos de març i maig a causa de la pandèmia del SARS-CoV-2 va truncar la promoció i distribució de diverses obres editades poc abans del seu inici. En aquest aparador estival, recuperem alguns d’aquests títols dedicats a la divulgació científica, i també us convidem a llegir-ne d’altres publicats amb la reactivació del món editorial des de finals de maig. La pandèmia és la protagonista d’alguns d’aquests, però també hi trobareu suggeriments per a la xicalla, noves obres de divulgació, biografies sobre figures de la història de la ciència espanyola i títols diversos, tant en format com en esperit, que ens apropen al nostre entorn més immediat. Per descomptat, també us convidem a visitar la nostra secció de llibres publicada en la revista en paper; les ressenyes dels nostres col·laboradors i col·laboradores de segur que us orientaran en la tria dels vostres llibres per a l’estiu. Bona lectura!
Temps de pandèmia
Les grans epidèmies modernes (edició actualitzada)
La lluita de l’home contra els enemics invisibles
Salvador Macip
La Campana. Barcelona, 2020. 280 pàgines.
El 2010, el professor i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip ja avançava moltes de les reflexions al voltant de les pandèmies i la salut pública que han pres rellevància amb la crisi encetada pel coronavirus el 2020. L’emergència de malalties infeccioses ha estat una constant al llarg de la història humana, però mai abans els humans ens hem pogut desplaçar tan ràpidament d’un lloc a un altre del planeta, fet que ha dotat aquestes malalties també d’una gran mobilitat i capacitat d’extensió. Aquesta «guia bàsica per a entendre els virus i les pandèmies» esdevé una lectura imprescindible al context actual, sobretot en aquesta versió actualitzada de cara la pandèmia del SARS-CoV-2 que vivim actualment, i que previsiblement encara perdurarà en el temps.
Epidemiocracia
Nadie está a salvo si no estamos todos a salvo
Javier Padilla i Pedro Gullón
Capitán Swing. Madrid, 2020. 232 pàgines.
Encara que semble evident, la pandèmia del SARS-CoV-2 té una vessant social i política que també cal abordar. Tot i que a inicis del confinament l’opinió pública pareixia especialment conscienciada amb la importància d’un personal sanitari preparat que compte amb recursos suficients per a fer front a la pandèmia, sembla que el pols social en aquesta qüestió ha anat perdent força segons les mesures de restricció de la mobilitat han anat relaxant-se. Els autors d’aquesta obra, el metge Javier Padilla i l’epidemiòleg Pedro Gullón, ens recorden que la incidència de les malalties infeccioses va lligada irremeiablement al context social: a l’estat de la sanitat pública, a les desigualtats entre pobres i rics, a les discriminacions sistèmiques per gènere i raça… Un assaig que planteja preguntes per tal d’entendre quins passos hem de fer com a societat per lluitar no només contra la pandèmia, sinó a favor d’una sanitat pública i universal.
Pandemia
Mapa del contagio de las enfermedades más letales del planeta
Sonia Shah
Capitán Swing. Madrid, 2020. 336 pàgines.
L’editorial Capitán Swing presenta la traducció al castellà d’aquesta obra de la periodista i comunicadora Sonia Shah, finalista el 2017 del Premi Ciència i Societat de l’Associació Nacional d’Escriptors de Ciència dels Estats Units. Es tracta d’una panoràmica global sobre l’origen de les distintes epidèmies que s’han succeït al món i una mirada a les que podrien tenir-hi lloc, des dels coronavirus a l’Ebola passant per súperbacteris resistents als antibiòtics. Amb una minuciositat i claredat que han estat elogiades per la crítica, Shah proposa un apassionant viatge pels punts històrics i geogràfics on s’han gestat totes aquestes amenaces a la salut dels éssers vius, no només dels humans.
El jinete pálido
1918: la epidemia que cambió el mundo
Laura Spinney
Traducció de Yolanda Fontal Rueda
Crítica. Barcelona, 2018. 352 pàgines.
Recuperem aquesta obra de Laura Spinney sobre la grip del 1918, sense dubte un dels referents contemporanis que han marcat moltes de les reflexions al voltant de l’actual pandèmia del coronavirus. El 2018, un segle just després de l’inici de la coneguda com a «grip espanyola», la viròloga i col·laboradora de Mètode Alma Bracho en va escriure una ressenya per al número 99 de la revista , on qualificava l’obra de Spinney com «un tresor d’informació clara i organitzada que mostra com certes actuacions preventives contingueren el virus i altres contribuïren a propagar-lo».
Per a la xicalla i adolescents
Cocoter: La revista per a nens i nenes que ho volen saber tot!
Menjar: Per llepar-se els dits!
Estiu 2020. Núm. 7. 56 pàgines.
La revista infantil Cocoter publica el seu setè número amb un exemplar dedicat al menjar. Una publicació destinada a xiquets i xiquetes a partir de set anys, però amb uns continguts fàcilment adaptables fins i tot a infants més menuts. En aquest número, a través de contes, dades curioses, il·lustracions i activitats, la revista ens presenta la piràmide dels aliments, què és el malbaratament alimentari, què són les fruites i verdures de temporada i la història d’alguns aliments ben coneguts per tots nosaltres. Perquè, per exemple, com es va inventar el pa? D’on prové la xocolata? O per què les carlotes són taronges? Aquest volum se suma als números ja publicats sobre els oceans, els insectes, els viatges a la Lluna o el cos humà. Una publicació que de ben segur farà les delícies dels xiquets i xiquetes més curiosos.
Familias sin plástico
Pequeño manual de ecología cotidiana para cuidar el planeta
Marion de la Porte
Grijalbo ilustrados. Barcelona, 2020. 216 pàgines.
Mentre les legislacions de distints països fan passes cap a la reducció o fins i tot eliminació dels plàstics d’un sol ús, moltes persones es plantegen què poden fer per a contribuir a fer desaparèixer els plàstics dels mars i dels paisatges terrestres. Aquesta guia il·lustrada pot resultar un recurs engrescador per a aprendre a viure sense plàstics, amb accions menudes que no comporten gaire esforç i d’altres que de segur poden resoldre’s amb la col·laboració de tota la família.
El pequeño manual del cambio climático
David Nelles i Christian Serrer
Traducció de Jorge Seca Gil
Grijalbo Ilustrados. Barcelona, 2020. 128 pàgines.
Els experts en comunicació del canvi climàtic assenyalen la importància de formular missatges i discursos adaptats als distints públics. Aquesta manual il·lustrat és una iniciativa de dos activistes pel clima alemanys per tal d’acostar les distintes facetes del canvi climàtic als més joves, però també a les seues famílies, i respondre les preguntes més habituals sobre els seus efectes sobre el mar, els boscos i els distints ecosistemes, i, per tant, sobre tots els éssers vius que habiten aquest planeta. També, però, hi trobarem propostes sobre com combatre l’emergència climàtica amb les eines que tenim al nostre abast.
La ciència de les roques i els minerals
Alex Woolf
Bromera. Alzira, 2020. 32 pàgines.
La col·lecció «Descobrint el món» de Bromera compta amb una bona diversitat d’obres perquè xiquets i xiquetes de distintes edats aprenguen sobre l’entorn natural des d’una perspectiva científica. La seua última addició és aquesta simpàtica obra de l’escriptor Alex Woolf sobre la ciència de les roques i els minerals; és a dir, la geologia. Així, n’introdueix alguns dels aspectes més fonamentals, com la composició de l’escorça terrestre, la formació de magma, minerals i cristalls, o com obtenim determinats materials mitjançant la mineria. Una obra ideal perquè els xiquets i xiquetes més grandets reforcen l’après a l’escola amb explicacions senzilles i il·lustracions atractives i esclaridores.
Divulgació i reflexió
La frontera del cel
Tot allò que et cal saber sobre Tot-el-que-hi-ha
Roberto Trotta
Traducció de David Galadí-Enríquez
Institució Alfons el Magnànim. València, 2020. 108 pàgines.
La Institució Alfons el Magnànim inaugura la col·lecció «Urània», dedicada a la divulgació científica, amb La frontera del cel, obra de Roberto Trotta, professor d’Astroestadística en l’Imperial College de Londres. Trotta és un nom reconegut de la comunicació científica. El títol original en anglès té el particular objectiu d’explicar «tot el que hi ha» a l’univers tot utilitzant només les 1.000 paraules més comunes en aquella llengua (de fet, menys de 800). Així doncs, llegir-lo en valencià té un estimulant afegit a l’hora de comprovar com els encarregats de la traducció han superat aquest repte lingüístic i divulgatiu.
A vivir la ciencia
Las pasiones que despierta el conocimiento
Pere Estupinyà
Debate. Barcelona, 2020. 256 pàgines.
El periodista científic i col·laborador de Mètode Pere Estupinyà publica un nou llibre de divulgació, inspirat en les xarrades científiques que duu a terme junt amb Javier Sanpedro i Javier del Pino al programa A Vivir, que s’emet cada diumenge en la Cadena SER. En aquesta ocasió, Estupinyà aposta per un nou enfocament per a despertar l’interès del públic cap a la ciència: quines emocions ens provoca aquesta? Diversió, curiositat, preocupació? Amb aquest peculiar enfocament i la seua característica eloqüència, Estupinyà obre la porta a una flexió íntima i profunda que ens ajude a valorar els èxits de la recerca científica i a comprendre la seua importància per a aconseguir un món millor.
La bossa o la vida
El 99 contra l’emergència climàtica
Salvador Lladó
Tigre de Paper. Manresa, 2020. 144 pàgines.
El doctor en microbiologia ambiental i biotecnologia Salvador Lladó, membre de l’Observatori Crític del Canvi Climàtic, proporciona una visió contundent i didàctica sobre la crisi ecològica en què ens trobem. Lladó duu a terme una dissecció del sistema econòmic que porta gestant aquesta situació durant dècades i que necessita una frenada en sec si aspirem a mitigar els efectes del canvi climàtic, molts dels quals ja es deixen sentir al nostre entorn més immediat. Aquesta obra també aspira a despertar una reflexió en cada persona sobre la qüestió, i a promoure un apoderament individual i col·lectiu que desemboque en accions i posicions polítiques contundents a favor del medi ambient.
Cómo comemos
Claves para una alimentación equilibrada y sostenible
Bee Wilson
Traducció de Julio Fajardo Herrero
Turner. Madrid, 2020. 424 pàgines.
L’escriptora britànica Bee Wilson duu a terme una radiografia exhaustiva i honesta sobre com la globalització està canviant, majoritàriament a pitjor, els hàbits alimentaris de la població mundial. De la prevalença dels aliments ultraprocessats a les dietes restrictives focalitzades en els objectius erronis, bona part de la humanitat sembla haver perdut la capacitat d’escollir per si mateixa els aliments que li resultaran més beneficiosos. La investigació de Wilson en dona proves concloents, però també proporciona notes optimistes que indiquen canvis de tendència esperançadors. Al número 106 de Mètode, que estarà disponible en paper pròximament, podreu llegir la nostra ressenya sobre Cómo comemos, que en concret protagonitzarà la secció «Lectures essencials».
Matamundos
Anthony Garner
Akal. Trescantos, 2020. 200 pàgines.
L’il·lustrador i vinyetista Antoni Garner dedica aquesta obra a la preocupant situació en què es troba el planeta Terra, provocada sobretot per l’acció antropogènica. El característic humor de Garner busca cercar una reacció profunda i dràstica en lectors i lectores, il·lustrant de manera atrevida la tragèdia ambiental que pot suposar la fi de la humanitat si no prenem mesures contundents per a evitar-ho. El professor de la Universitat Colorado-Boulder Maxwell Boykoff –membre del Comitè científic de Mètode– n’escriu el pròleg i ha afirmat que l’obra «és un far per a la comunicació creativa; l’esperança en el que sovint se sent com un mar de desesperació».
Vides de ciència
Fantasmas de la ciencia española
Juan Pimentel
Marcial Pons. Madrid, 2020. 416 pàgines.
La ciència espanyola pateix falta de visibilitat. Els seus nombrosos assoliments no semblen imposar-se al relat d’un país majoritàriament inculte que no ha aportat res rellevant al progrés científic, a pesar que els fets demostren el contrari. A més d’això, determinades figures com les de Ramón y Cajal semblen haver eclipsat d’altres un cop arribada l’hora de retre comptes i fer certs reconeixements. Així, Juan Pimentel reviu diversos «espectres» científics que pul·lulen diluïts pel nostre imaginari col·lectiu i els dona corporeïtat per a fer-nos comprendre la solidesa de la recerca científica en aquest país. Al número 106 de Mètode, que estarà disponible en paper pròximament, podreu llegir la ressenya a càrrec de José Manuel Sánchez Ron sobre Fantasmas de la ciencia española.
Un científico en el armario
Pío del Río Hortega y la historia de la ciencia española
Elena Lázaro Real
Next Door Publishers. Pamplona, 2020. 176 pàgines.
Avui dia, el nom de Pío del Río Hortega resulta poc familiar. No obstant això, parlem d’un científic del primer terç del segle XX que va fer contribucions cabdals en el camp de la histologia i, en particular, en l’estudi dels teixits del sistema nerviós. De fet, va ser considerat en dues ocasions per al Premi Nobel de Medicina i nomenat doctor honoris causa per la Universitat d’Oxford. Però aquests èxits no van impedir que se l’ometés de la història de la ciència espanyola. La periodista Elena Lázaro recupera la figura d’aquest científic «tancat a l’armari» a causa de la seua identitat sexual, que ell va tractar de viure amb normalitat en una de les èpoques més complicades per a fer-ho. Una obra amb molt d’interès no només per a analitzar el passat, sinó també per a comprendre quines dinàmiques arcaiques perviuen en l’esfera científica del present.
No moriré mai
Biografia d’Eduard Punset
Genís Sinca
Onada edicions. Benicarló, 2020. 240 pàgines.
L’escriptor i periodista Genís Sinca publica aquesta biografia del cèlebre Punset, guanyadora del IV Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló. Eduard Punset passarà a la història per la seua gran tasca de divulgació de la ciència, i per haver esdevingut una de les primeres figures famoses d’aquest camp. Sinca navega ara per la vida intensa de Punset, marcada pels seus viatges, l’exili i també per la seua participació en el món de la política. La informació es desprèn d’una sèrie de trobades entre Sinca i Punset, que li serveixen a l’autor per a recuperar una apassionant existència i fer-la arribar al públic.
Conèixer i estimar l’entorn
Plantes valencianes
Descripció i usos tradicionals
Antoni Belda, Antoni Conca i Daniel Climent (Eds.)
Publicacions de la Universitat d’Alacant. Alacant, 2020. 152 pàgines.
No fa tant, bona part dels habitants del territori valencià tenien una estreta relació amb la natura, i molts podien no només reconèixer i anomenar les diferents plantes típiques de la nostra terra, sinó utilitzar-les per a diferents menesters. Les plantes silvestres eren utilitzades per a fabricar tints, obtenir fibres per a roba i utensilis, preparar infusions per a alleugerir mals de panxa, de cap… Tota una sèrie d’usos que aquesta obra recull amb cura, amb l’objectiu de reivindicar aquest patrimoni etnobotànic i assegurar que hi roman viu als usos i costums del País Valencià.
Peixos costaners del mar Balear
Toni Llobet i Enric Ballesteros
Cossetània. Valls, 2020. 16 pàgines.
Aquesta guia desplegable és un document ideal per als qui s’estimen la vida marina i volen conèixer-la millor. Un seguit d’acolorides làmines presenten els peixos que habiten la costa Balear, i n’indiquen el nom comú en català, castellà i anglès, el nom científic i les seues principals característiques, a banda dels metres de profunditat a què solen trobar-se. Una pràctica «mini guia de mar» ben útil per a amanir els dies de platja amb dosis de coneixement.
Sota terra
Un viatge a les profunditats del temps
Robert McFarlane
Traducció d’Alexandre Gombau i Arnau
Angle editorial. Barcelona, 2020. 544 pàgines.
L’escriptor britànic Robert McFarlane s’endinsa en les profunditats de la Terra per a descobrir-nos la història fossilitzada sota els nostres peus: cambres funeràries prehistòriques, cementiris nuclears, catacumbes, grutes insondables… Sense deixar de banda el que hi ha sota el mar, com ara coves marines on s’han trobat pintures rupestres, o bé mines abandonades. Un viatge cap a l’interior de la història de la humanitat que adquireix sens dubte tints èpics i que ens farà estremir una vegada més davant la immensitat del món i tot el que encara ens ha de revelar.
Les cuques
Julià Guillamon
Anagrama. Barcelona, 2020. 156 pàgines.
L’última obra de Julià Guillamon ens ofereix una mirada íntima a la natura a través dels insectes. Una mirada que evoluciona a través de les tres etapes de la vida, on en cada una d’aquestes «hi ha un insecte, una cuca que apareix en una paret o en una flor, i que fa possible el transport». Una seixantena de capítols (cadascun encapçalat amb la seua cuca corresponent) recorren tres estius diferents i evoquen una enyorança per un hàbitat –la muntanya– del qual l’autor es va veure privat a causa d’un drama personal. L’obra, a més a més, inclou un petit tresor en forma d’il·lustracions a càrrec d’Albert Planas de les cuques que apareixen al llibre.