Les relacions entre ciència i periodisme, a debat

Presentació del llibre Retrats de ciència i taula redona

https://metode.cat/info-metode/parlem-de-ciencia.html

Fer una bona entrevista, un gran reportatge, aportar context en una notícia són part de les preocupacions dels periodistes quan aborden un tema de ciència. Però també trobar un bon titular que siga capaç d’atraure l’atenció entre el mar d’informació que arriba al públic cada dia. Els investigadors i les investigadores temen que una excessiva simplificació desvirtue el seu treball tot i que són conscients de la necessitat de comunicar els seus resultats i fer-los arribar a la societat. Les relacions entre una ciència cada vegada més especialitzada i un periodisme immers des de fa anys en una profunda crisi i transformació del sector no són sempre senzilles. Quin és el paper dels periodistes en la comunicació de la ciència? I dels científics i científiques?

Per a parlar de tots aquests temes, Mètode organitza, junt amb l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, una taula redona amb representants de l’àmbit científic i periodístic. En el mateix acte es presentarà el llibre Retrats de ciència (Institució Alfons el Magnànim, 2019), que recull una selecció d’entrevistes a diverses personalitats del món de la ciència realitzades al llarg d’aquests anys a la revista.

Dimecres, 26 de febrer. Aula Magna de la Nau (Carrer de la Universitat, 2. València)

18:30 hores: Presentació del llibre Retrats de ciència

Amb la intervenció d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; Martí Domínguez, director de la revista Mètode; Emili Piera, director de la col·lecció «Papers de Premsa»; i Enric Estrela, subdirector de la Institució Alfons el Magnànim.

19:00 hores: Taula redona «Periodisme i ciència: Dues cultures encara?»

Intervenen:

    • Andreu Escrivà, ambientòleg, doctor en Biodiversitat i divulgador ambiental
    • Íngrid Lafita, periodista
    • Adeline Marcos, periodista especialitzada en medi ambient i ciències naturals de l’Agencia SINC
    • J. M. Mulet, investigador de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV) i divulgador

Modera: Anna Mateu, cap de redacció de Mètode

Aquesta taula redona enceta el cicle Parlem de ciència!, una sèrie de conferències sobre la comunicació de la ciència i la medicina que se celebrarà del 24 de març al 10 de juny de 2020. Totes les conferències seran al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i d’entrada gratuïta  fins a completar aforament.

© Mètode 2020