Les tortugues marines, en perill per l’augment del nivell del mar
Un estudi publicat a Scientific Reports suggereix que els llocs de nidació d’aquestes espècies es troben en perill d’inundació
El canvi climàtic ha causat l’acceleració de l’augment del nivell del mar durant les últimes dècades. Les prediccions mostren que les regions tropicals i les illes petites es troben entre els llocs més vulnerables amenaçant les espècies marines i terrestres que depenen de l’hàbitat costaner per alimentar-se, descansar o reproduir-se. Algunes de les espècies que es poden veure especialment amenaçades per aquest augment del nivell del mar són les tortugues marines, ja que aquestes sempre tornen a la platja on van nàixer per a pondre els seus ous.
Un article publicat ara a la revista Scientific Reports posa en evidència com algunes de les colònies més importants de tortugues marines es troben en indrets altament vulnerables a l’augment del nivell del mar, que afectarà especialment les illes planes i els caus. Segons l’estudi, liderat per Marga L. Rivas, la meitat de les ubicacions de nius de tortuga llaüt (Dermochelys coriacea) es trobaran baix les aigües en 2050. Uns percentatges un poc més baixos en el cas de la tortuga carey (Eretmochelys imbricata) (18,2%) i de les tortugues verdes (Chelonia mydas) (13,1%).
Fins al moment, existien poques projeccions sobre com afectaria una pujada de les aigües a les tortugues marines. Ara, aquest nou estudi estima la probabilitat d’inundació de les zones de nidificació mitjançant una nova metodologia de baix cost en la qual s’empren registres amb GPS de nius a Austràlia, República Dominicana, Costa Rica i Estats Units, en combinació amb les dades d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de l’IPCC (Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic).
Segons Marga L. Rivas, l’objectiu de l’estudi era trobar un enfocament menys costós que fos idoni per a estudis de camp i que poguera emprar-se com una eina aplicable en l’àmbit global, ja que la majoria de les colònies de tortugues marines a tot el món es troben en àrees remotes en països amb situacions i recursos molt diferents.
Tanmateix, si el món manté les taxes actuals d’emissions, la situació podria empitjorar i les estratègies de gestió serien insuficients. Tot i que les tortugues marines han existit durant milions d’anys, no se sap com les seues poblacions podrien veure’s afectades per aquests ràpids canvis. Els resultats ressalten la necessitat d’estratègies per mitigar els impactes de l’augment del nivell del mar i millorar la resiliència de les tortugues marines. Tot i això, Rivas es manté optimista, «tots hem de posar el nostre granet de sorra per conscienciar sobre la problemàtica i els científics encara més, i pressionar els governs perquè canvien les polítiques destructives que ens estan portant a aquesta situació, sí que és possible un canvi».