L’Espai Ciència de l’Octubre CCC compleix 10 anys
El programa de difusió científica celebra el seu aniversari amb una reflexió sobre la situació de la recerca
El passat 9 de novembre el saló d’actes de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània s’engalanava per a celebrar els deu anys de l’Espai de Ciència. L’acte va estar marcat per la conferència de la mà d’Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology. La intencionalitat d’aquesta xerrada, segons va explicar el coordinador de l’Espai Ciència Juli Peretó, és obrir la reflexió sobre la situació de la investigació i la recerca en la Universitat, en un moment necessari al País Valencià.
Mas-Colell va ser conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya entre els anys 2000 i 2003 i d’Economia i Coneixement durant el període de 2010 a 2016. El coordinador de l’Espai Ciència, Juli Peretó, assenyalà com la llarga trajectòria de Mas-Colell al davant del sistema universitari d’investigació pot ser una inspiració per al sistema valencià, ja que les seues exitoses estratègies han sigut estables i continuades en el temps. Com a exemple d’aquesta tasca, Mas-Colell va explicar el funcionament del programa ICREA, una xarxa de centres de recerca.
El professor Mas-Colell analitzà de manera radiogràfica les alternatives de la recerca en un context en el qual els recursos són escassos i proposà, a partir de la mateixa experiència, estratègies possibles per al bon funcionament del nostre sistema d’investigació. El catedràtic d’Economia a la Universitat Pompeu Fabra, i en el seu moment de la Universitat de Harvard, vertebrà la seua intervenció des de dos punts que obstaculitzen aquest funcionament: l’escassetat de recursos, i les limitacions normatives i restrictives de l’autonomia política de les comunitats autònomes i de les universitats. «El finançament públic que reben les universitats destinat a la investigació està molt per davall de la mitjana europea», explicà.
«Pagava la pena aprofitar la sinergia d’un centre de cultura contemporània per a fer un programa de divulgació científica». Així explicava Juli Peretó el punt de partida de l’Espai Ciència. Peretó no va deixar a banda l’impuls inicial del president de l’Institut d’Estudis Catalans d’aquell moment, Salvador Giner i el que era president d’Acció Cultural, Eliseu Climent, per posar en marxa un projecte que té com a centre la difusió del coneixement científic.
Durant aquests deu anys de vida, l’Espai ha portat endavant nombroses activitats de tot tipus: conferències, tertúlies a la cafeteria, presentacions de llibres, demostracions d’experiments i un llarg etcètera per abordar una gran quantitat de temàtiques que van des del canvi climàtic al genoma humà, passant pels virus o la fotònica, o la recuperació de figures importants per a la ciència com Alfred Wallace o Alan Turing. Aquestes propostes han apropat a professionals de totes les àrees, complint amb l’objectiu principal d’aquests programa. En paraules del coordinador de l’Espai: «La ciència és un ingredient més de la cultura contemporània».
L’acte va tindre una gran acollida. Fins al saló d’actes de l’Octubre es varen apropar personalitats de tots els àmbits. Entre d’altres, el conseller d’Educació, Vicent Marzà; el conseller d’Hisenda, Vicent Soler i el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco J. Mora Mas.