Martí Domínguez, Antoni Furió i Francesca Segura, nous membres de l’Institut d’Estudis Catalans

El ple de l’IEC ha acordat la incorporació dels tres professors de la Universitat de València com a membres numeraris

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC), fundat l’any 1907 a semblança del prestigiós Institut de França, és una entitat que té com a missió l’estudi al més alt nivell de totes les disciplines del coneixement, amb un àmbit d’actuació que abraça totes les terres de llengua catalana. D’aquesta manera, l’IEC, que des del 1922 forma part de la Unió Acadèmica Internacional, actua com a centre divulgador de la recerca i acull iniciatives d’altres institucions vinculades a la investigació i a la cultura. A més, edita més d’un centenar de publicacions a l’any, entre llibres i revistes especialitzades, i impulsa altres tants programes de recerca mitjançant les cinc seccions en què s’estructura: Històrico-Arqueològica, Ciències Biològiques, Ciències i Tecnologia, Filològica i Filosofia i Ciències Socials. Cadascuna de les seccions és formada per un màxim de vint-i-vuit membres numeraris, pels membres emèrits i pels presidents de les societats filials adscrites a les seccions.

El passat 2 de març, el Ple de l’IEC, que el constitueixen membres numeraris i emèrits i també els presidents de les societats filials, va acordar incorporar Antoni Furió com a membre numerari de la institució, a la Secció Històrico-Arqueològica. Antoni Furió és catedràtic d’Història Medieval en la Universitat de València i és un dels historiadors medievalistes valencians de més reconegut prestigi. Actualment és el director de la revista L’Espill i membre del consell editorial d’una dotzena de revistes científiques. A la revista Mètode podeu llegir els articles «Els continents del llibre» i «El llibre científic a la Universitat de València».

«L’Institut d’Estudis Catalans actua com a centre divulgador de la recerca i acull iniciatives d’altres institucions vinculades a la investigació i a la cultura»

nota-IECMETODE_550Mètode

A més, aquest dilluns, 22 de juny, es va acordar la incorporació de Martí Domínguez i Francesca Segura com a membres numeraris de la institució, en la Secció de Ciències Biològiques i en la de Filosofia i Ciències Socials, respectivament. Martí Domínguez és professor titular de Periodisme de la Universitat de València i director de la revista Mètode. A més, escriu en diferents mitjans de comunicació, com ara El Temps, La Vanguardia, Ara i El País. També ha estat guardonat amb diferents premis per les seues novel·les. Martí Domínguez és el director de la Biblioteca Darwin (Laetoli-Universidad Pública de Navarra), que publica en espanyol les obres completes de Charles Darwin. Després de la fase inicial de recerca en l’àmbit de la zoologia, la seua investigació actual se centra en diferents camps de la comunicació, sobretot la comunicació de la ciència i com aquesta queda reflectida en els diferents gèneres d’opinió, així com de l’impacte social de la ciència en general i de les ciències de la vida i la salut en particular. «L’hort de Darwin», «El sentiment de la natura en la pintura valenciana» i «Ornitofauna renaixentista» són alguns dels articles publicats a Mètode.

Pel que fa a Francesca Segura, catedràtica de Geografia Física de la Universitat de València, les seues principals línies de recerca són la geomorfologia fluvial, la hidrologia i els canvis ambientals en els sistemes fluvials, i entre les seues fites més importants es troba la caracterització dels rius mediterranis efímers. Ha treballat en tècniques de gestió del medi ambient i d’ordenació del territori, especialment prevenció de riuades i inundacions, i en un mestratge sobre riscos ambientals que ara mateix dirigeix. Com a mostra de les seues línies de recerca us proposem «Quan la mar envaeix les desembocadures fluvials» i «Rambles i barrancs: els rius de pedres».

Els membres de l’IEC, presidit per l’ecòleg Joandomènec Ros, poden ser numeraris, emèrits, supernumeraris o corresponents. Amb la incorporació de Martí Domínguez, d’Antoni Furió i de Francesca Segura són 36 els valencians que han estat nomenats membres numeraris, dels quals cinc ja han faltat: Manuel Ardit, Josep Ramon Bataller, Josep Lluís Blasco, Manuel Sanchis i Guarner i Joan Fuster, del qual Antoni Furió ha esdevingut l’editor indispensable de la seua obra. El Ple també va acordar dilluns la incorporació de Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL); de Bonaventura Clotet, cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i director de l’Institut d’Investigació de la Sida IrisCaixa; i de Jaume Reventós, director general de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. Tots tres s’incorporen com a membres numeraris a la Secció de Ciències Biològiques.

© Mètode 2015.


«Amb la incorporació de Martí Domínguez, d’Antoni Furió i de Francesca Segura són 36 els valencians que han estat nomenats membres numeraris de l’IEC»

 

 

© Mètode 2015