Mètode, guardonada als Premis Nacionals de Recerca en la categoria de Comunicació científica

Mètode

Mètode, la revista de divulgació científica editada pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València, ha estat distingida en la categoria de Comunicació Científica dels Premis Nacionals de Recerca 2020. La menció ha estat atorgada en reconeixement a «la seva trajectòria i qualitat sostinguda de continguts i capacitat de resiliència». Per a Martí Domínguez, director de la publicació, aquest premi «suposa un reconeixement per a totes les persones que han confiat en la revista per a publicar la seua recerca i divulgar-la a un públic generalista. Sense la seua participació i entusiasme Mètode no seria possible».

Els Premis Nacionals de Recerca, impulsats pel Govern de la Generalitat Catalana i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), distingeixen els investigadors i investigadores que hagen fet contribucions destacades en les seues disciplines. En aquesta edició, el Premi Nacional de Recerca, s’ha atorgat ex aequo al metge i infectòleg Bonaventura Clotet i a la matemàtica especialista en robòtica, Carme Torras.

Bonaventura Clotet és cap del Servei de malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona) i director de l’Institut de recerca de la sida IrsiCaixa. El premi se li concedeix per «la seva recerca d’abast internacional de més de 40 anys en el camp del VIH i malalties relacionades, que el confirma com un dels investigadors de major rellevància internacional en el desenvolupament i aplicació d’estratègies terapèutiques d’erradicació i preventives contra la sida».

Carme Torras és professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). El guardó se li atorga per «la seva investigació sobre intel·ligència artificial (IA) i robòtica assistencial». El jurat ha valorat també la «seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA, contribuint de forma destacada a la disseminació científica d’aquestes disciplines, tant a nivell escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic». Carme Torras forma part del comité científic de Mètode i va coordinar el número 99 de la revista, titulat «Interconnectats. Màquines i humans davant del segle 10101». També va participar en la monografia Científics lletraferits.

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Igualment, els Premis Nacionals de Recerca han reconegut l’activitat de la Fundació Víctor Grífols i Lucas en la categoria de Mecenatge científic, de Mètode en la de Comunicació Científica, de B. Braun Surgical SAU en la de Partenariat Publicoprivat i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) en la de Creació Empresa de Base Científica.

El Premi Nacional de Recerca en la categoria de Comunicació Científica se suma així als guardons que la revista Mètode ha rebut en el passat en reconeixement a la seua tasca en la divulgació de la recerca científica, entre els quals destaquen el Premi El Tempir, Premi Sacyr a la Innovació, el Premi Prisma del Jurat, el Premi Ciencia en Acción o el Premi APPEC a la Millor Publicació.

© Mètode 2021