Mètode ofereix en obert el seu darrer número

La revista posa en línia els continguts al complet del primer volum de 2020

portada número 104 mètode obert

Foto: Mètode

Davant la crisi sanitària del coronavirus i la declaració de l’estat d’alarma, Mètode posa a l’abast dels seus lectors i lectores una sèrie de continguts per a facilitar l’accés a l’actualitat científica. La revista de comunicació de la ciència de la Universitat de València ofereix en línia el seu últim número, de forma gratuïta i íntegrament. El monogràfic central d’aquest número, Les plantes del futur, està dedicat a les noves possibilitats que obre l’aplicació de l’edició genòmica al cultiu i estudi de les plantes. Coordinat per José Pío Beltrán, el monogràfic analitza com la biotecnologia ens ajudarà a fer front als reptes ambientals actuals. Il·lustrat per l’artista valencià José Saborit i centrat en les estratègies biotecnològiques per a obtenir aquestes plantes del futur, el monogràfic compta amb experts i expertes com la científica titular del CSIC en l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes de València Concha Gómez Mena, l’investigador de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes Diego Orzáez, el professor d’Investigació en l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària Juan Carlos del Pozo, la investigadora en el Departament de Genètica Molecular de Plantes del Centre Nacional de Biotecnologia Selena Giménez-Ibáñez o F. Javier Medina, cap del Laboratori Nuclèol, Proliferació Cel·lular i Microgravetat en Plantes del Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas.

El número, a més a més, inclou articles com Arbres en la ciutat, de Carles Dolç, arquitecte superior, especialitzat en urbanisme; Ofegats en plàstic, de Balma Albalat Oliver, tècnica i educadora ambiental; o Aconseguirà la ciència alimentar-nos a tots?, de l’investigador postdoctoral en l’Institut Tecnològic de Massachussets Wesley Leoricy Marques. També destaquen seccions com la de Monstres invisibles, en què Alma Bracho, genètica evolutiva i investigadora a l’àrea de Genòmica i Salut de la Fundació pel Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), presenta A l’hivern, les serps dormen, sobre el coronavirus actual.

Especial COVID-19

Amb aquests continguts en línia, Mètode pretén contribuir a la difusió de la ciència i la recerca en uns moments on la divulgació és més necessària que mai. És per això que Mètode ha posat en marxa una secció especial sobre el SARS-CoV-2 i l’actualitat associada a la malaltia provocada per aquest coronavirus, la COVID-19. Es pretén amb açò garantir un seguiment complet i profund de la situació actual, amb rigor científic, fonts expertes i compromís divulgatiu. La revista espera així garantir que el contacte entre societat i ciència continua i es manté com a un dret, com ha fet fins ara i més que mai. En les xarxes socials, aquests articles es poden localitzar gràcies a l’etiqueta #MètodeCOVID19.

Aquests continguts se sumen als articles en obert que ja es poden consultar a través de la web de Mètode, tant l’arxiu de revistes com els continguts exclusius de la web: notícies, entrevistes i les seccions Els Perquès de Mètode i l’Observatori de les Dues Cultures, a més dels continguts audiovisuals del canal de Youtube Mètode TV. Entre els números complets disponibles, es troben també publicacions que han tingut un gran èxit de lectura, com ara el dedicat a Ciència i nazisme l’especial del número 100, Els reptes de la ciència. En total, més de 3.500 continguts de divulgació científica en línia en la web i accessible de forma gratuïta.

La divulgació científica és fonamental en el dia a dia, per a garantir que els ciutadans i ciutadanes poden tindre un accés continuat a la ciència, de la mà de fonts expertes, amb contextualització, claredat i compromís. La situació d’alarma actual emfatitza aquesta necessitat, aquest dret social a disposar d’informació actualitzada i de qualitat. És per açò que Mètode està fent un gran esforç per oferir continguts en línia actualitzats i del seu arxiu, perquè els seus lectors i lectores puguen mantenir-se en contacte amb la ciència, des de diferents esferes i temàtiques.

© Mètode 2020