«Mètode» organitza una conferència sobre científiques viatgeres

presentacio79

Association Germaine Tillion
En la imatge, veiem Germaine Tillion qui va passar tres anys a la regió muntanyosa de l’Aurés, a l’est d’Algèria. En aquest territori de població amaziga va haver de viure pràcticament sola, estudiant la cultura dels berbers xauia i compartint els seus desplaçaments transhumants.

Els viatges científics han marcat la manera de fer ciència des dels seus orígens, fins al punt que, sense ells, el coneixement mai hauria arribat a nivells com els que hem assolit avui dia. Però quin ha estat el paper de les dones en aquests viatges a la recerca del saber? No hi ha hagut científiques viatgeres? Les seues descobertes, han tingut un ressò equivalent al dels homes?

Per a parlar-nos d’aquestes qüestions, l’antropòloga i museòloga Dolors Llopart (Institut Català d’Antropologia), que ha participat en el darrer número de Mètode, oferirà la conferència titulada «Dones intrèpides… i sàvies» el proper 29 de gener a les 19 h. al Palau de Cerveró (plaça de Cisneros, 4). L’acte serà presentat per Josep Maria Camarasa, biòleg, historiador de la ciència i coordinador del monogràfic de la revista dedicat als viatges científics, i moderat per Pedro Carrasco, vicerector de la Universitat de València. 

El número 79 de la revista Mètode Camins de Ciència recull la història dels viatges, des dels d’Heròdot per la Mediterrània fins l’arribada de l’home a la Lluna, passant per altres casos molt destacables com el periple de Charles Darwin al voltant del món o el descobriment d’Amèrica. Entre els assistents a l’acte es distribuiran exemplars de la revista.

Amb aquesta activitat, Mètode reprèn el cicle de presentacions públiques de la revista amb l’objectiu d’obrir al conjunt de la ciutadania el debat i la reflexió sobre els temes dels seus monogràfics. Les presentacions es van iniciar en 2013, amb l’organització de dues taules redones. La primera va estar dedicada a la situació de la dona en l’àmbit de la ciència mentre que l’altra va aprofundir en la situació actual del càncer, veritable repte científic i social. D’aquest darrer debat es pot veure el vídeo al canal Mediauni de la Universitat de València així com accedir a alguns dels documents presentats en la sessió des de l’espai de debat Nau XXI.

© Mètode 2014.

 

 

«Quin ha estat el paper de les dones en aquests viatges a la recerca del saber? No hi ha hagut científiques viatgeres?»

 

 

 

 

«L’antropòloga i museòloga Dolors Llopart oferirà la conferència: Dones intrèpides… i sàvies.»

© Mètode 2014