Mor Lynn Margulis, biòloga evolucionista

Lynn Margulis

Lynn Margulis. / Foto: Miguel Lorenzo

La biòloga Lynn Margulis ha mort el passat 22 de novembre, com a conseqüència d’un vessament cerebral. Aquesta científica, nascuda el 1938 i una de les principals figures de l’evolucionisme, era actualment professora del departament de Geociències de la Universitat de Massachusetts Amherst, a més de membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i de l’Acadèmia Russa de les Ciències. Ha estat nomenada doctora honoris causa per nombroses universitats, entre elles la Universitat de València el 2001.

«El procés de simbiogènesi es converteix en el principal mecanisme evolutiu d’innovació, i en un factor essencial en l’evolució de la biosfera»

Dins del seu treball científic, destaca la seua teoria de l’endosiombiosi, així com la de la simbiogènesi. La doctora Lynn Margulis va demostrar que les cèl·lules eucariòtiques són el resultat d’un apassionant procés simbiòtic (la coexistència de dues o més espècies). Gran part dels diversos orgànuls cel·lulars (mitocondris, cloroplasts, etc.) tenen un origen procariòtic (cèl·lules sense nucli diferenciat), i s’haurien integrat en la cèl·lula com a conseqüència d’una fascinant associació, de forma que de la seua unió en va resultar un benefici general. D’aquesta manera, el procés de simbiogènesi es converteix en el principal mecanisme evolutiu d’innovació, i en un factor essencial en l’evolució de la biosfera. Com ella declarava, al seu llibre Què és la vida?: «La vida és l’estrany fruit d’individus que evolucionaren a partir d’una simbiosi.»

També va destacar per la seua contribució a la teoria Gaia de Lovelock, a la qual va aportar la seua base biològica. A més de la seua tasca de recerca, Lynn Margulis, que va estar casada amb el conegut divulgador Carl Sagan, va implicar-se activament en la divulgació de la ciència, amb la publicació de diversos llibres i la col·laboració amb mitjans de divulgació, entre els quals es troba la revista Mètode.

Lynn Margulis en Mètode

Llig els articles que Lynn Margulis ha publicat en Mètode, a més d’una entrevista realizatada el 2001 i un article publicat el 2003 amb motiu de la presentació del seu llibre Una revolución en la evolución.

Entrevista a Lynn Margulis
La sífilis i la bogeria de Nietzsche, per Lynn Margulis
In memoriam, Ernst Mayr, per Lynn Margulis

Document: «Homenatge a Lynn Margulis»
Lletrejant l’endosimbiosi, per Antonio Lazcano
Simbiosi i tèrmits, per Lynn Margulis

© Mètode 2011