El gen festiu

La festa, com a institució social, és una de les millors maneres de conèixer una societat. Les festes són pràctiques col·lectives universals –totes les societats tenen les seues pròpies celebracions- que posen de manifest les identitats col·lectives i també els conflictes i estructures jeràrquiques de cada poble. A més, tenen la capacitat de tendir ponts entre allò íntim i allò públic, allò espiritual i allò corporal, allò solemne i allò espontani. Les festes determinen els nostres calendaris i cicles vitals i mantenen una estreta relació amb altres aspectes com la gastronomia o la religió. Tots aquests assumptes ocupen les pàgines del monogràfic del nou número de la revista Mètode, dedicat als fonaments científics de les festivitats humanes.

Mètode ha volgut acostar-se a la festa des d’una perspectiva plural i per això destaca les dimensions biològiques i socials d’algun ritus com la Muixeranga, la festa valenciana de Sant Antoni o el recorregut del camí dels pelegrins de les Useres. El monogràfic, coordinat per Antonio Ariño i Pedro García, repassa també l’origen i l’evolució de les celebracions festives des d’un punt de vista evolutiu que es remunta als inicis del procés d’hominització per explicar la funció biològica de les celebracions, que substituirien a altres activitats plaents, com l’empolainament i l’espollament, que ja exercien els primats per tal d’estrènyer els seus vincles interactius.

Entre els temes tractats hi ha també la manera en què les festes determinen la nostra concepció del pas del temps, així com la íntima relació entre festa i gastronomia en algunes celebracions italianes. El monogràfic conclou amb una entrevista amb l’antropòleg Joan Francesc Mira i Antonio Ariño, sociòleg que ha estudiat les festes i ritus valencians i vicerector de Cultura, Igualtat i Planificació de la Universitat de València.

El número 75 de Mètode, que correspon a la tardor de 2012 i coincideix amb el vintè aniversari de la revista, inclou, a més, dos dossiers. El primer està dedicat al matemàtic i criptògraf Alan Turing, enguany que es compleixen cent anys del naixement d’aquest científic que es considera un dels pares de la computació moderna. Els segon, aprofitant la celebració de l’Any de la Neurociència a Espanya, aborda des de diverses perspectives els aspectes més rellevants d’aquesta disciplina científica i els seus reptes de futur. Tot això s’acompanya, com és usual, amb articles i entrevistes d’actualitat i les seccions dels col·laboradors habituals de la revista.

© Mètode 2012.

 

portada75
Portada del nou número de Mètode

 

«El monogràfic repassa l’origen i l’evolució de les celebracions festives des d’un punt de vista evolutiu que es remunta als inicis del procés d’hominització per explicar la funció biològica de les celebracions»

© Mètode 2012