Oxigen, una nova Monografia Mètode

AutorsOxigen

Mètode presenta una obra de teatre sobre l’ambició, l’ètica i la curiositat científica. La col·lecció «Monografies Mètode» publica Oxigen, de Carl Djerassi i Roald Hoffmann, amb motiu de l’Any Internacional de la Química.

Partint de la qüestió sobre qui va descobrir l’oxigen, l’obra ens planteja dues situacions en moments històrics ben diferents: 1777, amb la hipotètica reunió dels tres científics descobridors de l’oxigen, Lavoisier, Priestley i Scheele; i 2001, quan la Fundació Nobel acorda concedir un premi retrospectiu i ha de decidir qui dels tres el mereix. Segons el mateix Carl Djerassi, «l’obra tracta d’afrontar dues preguntes fonamentals: què significa descobrir per a la ciència i per què és tan important per al científic ser el primer».

GravatOxigen
© Istituto di Storia della Scienza, Firenze
Dibuix del segle xviii del laboratori «pneumàtic» de Lavoisier realitzat per la seua esposa. En l’extrem dret, la senyora Lavoisier i el científic, al centre.

Alternant entre les dues èpoques, veurem com els científics del segle XVIII i els membres del Comitè Nobel del segle XXI tractaran de demostrar qui va ser el primer a descobrir l’oxigen i, per tant, va iniciar el camí de la revolució química. Tot això sense oblidar el paper tan important que representen les dones dels científics en aquesta intriga. Una obra que, segons Mercè Piqueras, vicepresidenta de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i autora de la introducció de la monografia, aconsegueix desmitificar la imatge que se sol tenir dels científics. Piqueras també destaca que «Oxigen pot fer reflexionar el públic sobre la possibilitat de manipulació de la ciència i d’interpretar-la de diverses maneres». La monografia es completa amb les il·lustracions de l’artista valencià Javier Chapa en la portada i les pàgines interiors.

Amb aquesta edició, Mètode, a més d’ampliar la seua col·lecció de «Monografies», posa a la disposició del lector Oxigen, una divertida obra de teatre amb la qual comprovarem que potser els científics actuals no són tan diferents dels del segle XVIII.

© Mètode 2011.

 

© Cornell University Photography
En la imatge, els dos autors de l’obra de teatre Oxigen. A l’esquerra, Carl Djerassi, professor emèrit de Química de la Universitat d’Stanford i, a la dreta, Roald Hoffmann, premi Nobel de Química el 1981.

 

 

«Oxigen tracta d’afrontar dues preguntes fonamentals: què significa descobrir per a la ciència i per què és tan important per al científic ser el primer»
Carl Djerassi

 

 

PORTADA_OXIGEN

Oxigen. Una obra en 20 escenes
Carl Djerassi i Roald Hoffmann
Introducció de Mercè Piqueras
Monografies Mètode 5. València 2011. 96 pàgines. PVP: 10 euros.


© Mètode 2011